Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor oko Sjevernog toka

EU za 'Putinov plinovod': Merkel uspjela nadmudriti Macrona

Napreduje izgradanja plinovoda Nord Stream 2 u Baltičkom moru
Foto: Bernd Wüstneck/DPA/PIXSELL
1/4
09.02.2019.
u 16:25

Plinovod će nadzirati Njemačka, a Europska komisija imat će ubuduće veću kontrolu nad svim energetskim projektima

Nakon što je u četvrtak Francuska najavila kako će podržati izmjene plinske direktive u Bruxellesu, što prevedeno znači kako će obustaviti projekt Sjeverni tok 2, izgradnju plinovoda od Rusije do Njemačke preko Baltičkog mora, samo dan poslije objavljeno je da su Berlin i Pariz ipak pronašli kompromisno rješenje.

Energetska ovisnost

Diplomatske veze između Berlina i Pariza bile su u noći između četvrtka i petka užarene. Podrškom plinskoj direktivi, propisu po kojemu bi Bruxelles mogao tražiti da vlasnik plinovoda, odnosno ruski Gazprom, nema pravo istodobno upravljati sustavom i biti dobavljač prirodnog plina, EU je planirao zaustaviti ili bar jako usporiti ovaj projekt. Osnovna teza bila je da bi ruski plinovod dodatno pretvorio sjevernoeuropske zemlje u taoce Moskve ovisne o isporuci energenata iz Rusije, a naštetio Ukrajini i Poljskoj koje zarađuju na tranzitu ruskog plina. U sporazumu koji su dogovorili Berlin i Pariz tijekom noći, umjesto formulacije kako će se EU pravila primjenjivati na teritoriju svih zemalja članica i svih zemalja kroz koje plinovod prolazi, sada je uveden oblik kako će plinovod zakonski nadzirati Njemačka, a da Europska komisija ima veću kontrolu nad svim energetskim projektima, pa tako i nad Sjevernim tokom 2 da se previše ne postane ovisan o energentima iz Rusije.

– Ovo je veliki dan, a ne bi ga bilo bez njemačko-francuske suradnje – kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel kojoj je s krahom Sjevernog toka 2 prijetio najveći vanjskopolitički poraz. Podsjetimo, francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je u četvrtak da će Pariz napustiti taj projekt i da otkazuje svoj dolazak na Konferenciju o sigurnosti u Münchenu sredinom veljače.

Inače, radovi na plinovodu, koji počinje u Rusiji, a završava u Njemačkoj već uvelike traju. Svakodnevno se polaže po nekoliko kilometara plinovodnih cijevi, a cijeli je projekt težak oko 11 milijardi eura. Brzom dogovoru između Francuske i Njemačke nije odmogla ni činjenica kako su u projekt uključene i velike naftne kompanije obje zemlje.

Geopolitički značaj

Sjeverni tok 2 nije samo gospodarsko već i političko pitanje koje uveliko utječe na geopolitičku sliku starog kontinenta. Prije svega, u pitanju je jedinstvo Europske unije jer je jasno kako Njemačka neće odustati od ovog projekta. S jedne strane, saveznik Angeli Merkel je ruski predsjednik Putin, dok se Macron, bar u četvrtak, bio priklonio politici koju zastupa američki predsjednik Donald Trump. A Trump već odavno nije omiljen u Europskoj uniji za koju je svojedobno ustvrdio kako je štetna organizacija koju treba uništiti. Postizanjem dogovora između Francuske i Njemačke ponovo je konsolidirana politička situacija između dvije najveće, stupne članice EU. Tu je i pitanje plinovoda koji sada ide kroz Ukrajinu i teza da će Kijev izgubiti dio prihoda. Rusija je dala uvjeravanja kako plin neće koristiti kao sredstvo političkog pritiska.

>>Izgradnja Pelješkog mosta


 

Komentara 48

Avatar __MAX__
__MAX__
17:32 09.02.2019.

A nama zabranili izvoz u Rusiju.

ST
stefj
17:01 09.02.2019.

Njemačka ovime još dobija na važnosti i kontrolira (naplaćuje) distribuciju plina po EU. Radi Njemačke nije moguće završiti južni tok, to se kakti zove lobiranje... Toliko o interesima cijele EU, o alternativnim pravcima dobave plina i sličnim parolama. Interesi EU-a su interesi jakih, a mi mali moramo se u to uklopiti i probati zaštititi naše interese usklađivanjem. Do sada nam je to bilo traljavo, vidjet ćemo kako će biti ubuduće... Parole tipa da ćemo postati EU energetski hub su čisto parole. Prije 20 godina možda se moglo nešto napraviti u tom smislu, no danas kada je npr. Mađarska otišla toliko ispred nas, dok smo mi filozofirali i busali se o prsa, danas je to teško ostvarivo... Isto je i s prugom iz Rijeke, Riječkom lukom i sl. Dok mi filozofiramo i izrađujemo strategije (imamo ih najviše u EU, preko 1000), drugi rade i provode po jednu-dvije strategije. Zato i jesmo na dnu EU-a, zato i imamo pravilo ABC među investitorima...

Avatar oxi
oxi
18:47 09.02.2019.

Nismo ludi da kupujemo jeftini ruski plin ko' naivni njemci. Mi ćemo skupi američki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije