Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski zeleni oblak

EU uvodi obveznu oznaku hranjivosti na pakiranjima hrane

Biljana Borzan
Dubravka Petrić/PIXSELL
11.03.2021.
u 21:44

Bilo kakve grickalice i zaslađeni sokovi ne testiraju se i ne mogu dobiti oznaku “Živjeti zdravo”

Radi boljeg informiranja građana te borbe protiv pretilosti i povezanih bolesti, Europska komisija predložit će do kraja 2022. jedinstveni sustav označavanja proizvoda za cijelo europsko tržište, kazala je jučer hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan, izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju “Od polja do stola”.

Obvezne oznake hranjivosti na prednjoj strani pakiranja hrane i pića pomoći će kupcima da na policama lakše nađu zdravije proizvode, primjerice da među 10 pakiranja kukuruznih pahuljica izaberu one hranjivije, kazala je Borzan te dodala kako oznake moraju biti uočljive, lako razumljive i temeljene na znanstvenim spoznajama.

Zbog nezdrave prehrane, uglavnom od srčanih bolesti i raka u EU je 2017. umrlo više od 950 tisuća ljudi, a Hrvatska stoji puno gore od prosjeka, rekla je. Jedan od osam sustava oznaka koji se trenutačno dobrovoljno upotrebljavaju u EU (semafor, ključanica, nutri-score...) – koji razmatra EK – i hrvatski je jamstveni žig “Živjeti zdravo” HZJZ-a.

Voditeljica projekta Sanja Musić Milanović kazala kako je on dio Nacionalnog programa i temelji se na pozitivnom označavanju proizvoda koji nutritivno zadovoljavaju najviše kriterije. Postupak dobivanja žiga, zelenog oblačića s logom “Živjeti zdravo”, za proizvođače je besplatan, a kad ga potrošač vidi na proizvodu, znak je da je proizvod najbolji u svojoj kategoriji.

Bilo kakve grickalice i zaslađeni sokovi ne testiraju se i ne mogu dobiti oznaku “Živjeti zdravo”.

Komentara 5

SI
sisavac
07:28 12.03.2021.

čim vidite i znate da se o označavanju hrane, podrijetla hrane, desetljećima vode rovovske borbe industrije i države, tj. političara, znate da se ništa neće dogoditi. čim vidite borzanicu da priča o hrani, zdravoj hrani, i znate da joj je ovo drugi mandat u eu parlamentu, znate i da ništa po ovom pitanju nije napravila, kad ima još tolko 'posla'. da eu birokracija želi kvalitetno označavanje hrane, to bi napravila u par tjedana. ne 25 godina kolko njima treba da uspiju nagovoriti industriju da na proizvod stave 4 slova i 2 brojke više.

Avatar Krabat
Krabat
06:00 12.03.2021.

ma kakvi oblačići, a zakon koji omogućuje neoznačavanje GMO hrane?????????????

BL
bluescreen
05:41 12.03.2021.

dakj ne seri s glupostima. Realnost je ovdje, a ne na 8000 eura plaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije