Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećan pritisak

EU uveo sankcije Sirijskoj centralnoj banci

'French Foreign Minister Alain Juppe is seen on May 21, 2011 in Abidjan as French president Nicolas Sarkozy addresses a speech to the French community a few hours after Alassane Ouattara\'s investitur
'LIONEL BONAVENTURE'
27.02.2012.
u 14:36

Ministri vanjskih poslova EU priznali su Sirijsko nacionalno vijeće, jednu od dvije glavne opozicijske grupacije, kao legitimnu stranku s kojom treba voditi pregovore

Europski ministri vanjskih poslova povećali su pritisak prema Siriji nadajući se da će to zaustaviti borbe i napade na protivnike vladajućeg režima. Ministri EU odlučili su zamrznuti imovinu nekolicine čelnika sirijske vlade i nametnuli sankcije Sirijskoj centralnoj banci. Uz to donesena je i zabrana kupovine zlata, javlja AP, kao i plemenitih metala i dijamanata iz Sirije, a sirijskim teretnim zrakoplovima zabranjeno je polijetanje iz zemalja članica EU.

EU je i ranije nametnuo sankcije Siriji, zamrznuo sredstva stotinjak visoko pozicioniranih Sirijaca i 38 organizacija te se čak pokušalo Siriju onemogućiti u nabavljanju opreme potrebne za preradu nafte i plina, ali sve dosadašnje sankcije bile su gotovo bezuspješne.

Po odlasku sa sastanka francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe objasnio je kako smatra da će nametanje novih sankcija biti učinkovito kao dio napora kojima se pokušava izvršiti pritisak na režim predsjednika Bashara al-Assada.

– Ministri vanjskih poslova EU priznali su Sirijsko nacionalno vijeće, jednu od dvije glavne opozicijske grupacije, kao legitimnu stranku s kojom treba voditi pregovore – dodao je Juppe te naglasio da postoje još neke opozicijske organizacije koje se protive Assadovoj vladavini te da treba prisiliti opoziciju na bolju povezanost i organizaciju.

Juppe je kazao i da je humanitarna pomoć najpotrebnijim Sirijcima "apsolutni prioritet", a imena sankcioniranih sirijskih čelnika bit će objavljena sutra u službenom glasilu EU.

Ključne riječi

Komentara 38

CA
campa
16:13 27.02.2012.

Kobra11 je naposala Dečko čitaš pogrešnu naučnu fantastiku.

OB
-obrisani-
15:14 27.02.2012.

da nece mozda da bombarduju kao i Srbiju . Plasirajuci lazi Za bombardovanje Srbije 1999. godine odgovoran je ministar odbrane Nemačke Rudolf Sarping, tvrdi Hening Henš, posmatrač OEBS. Naime, Sarping je lažno predstavio UČK pobunjenike kao civilne žrtve. \"Srbija je je bombardovana 1999. godine zbog laži tadašnjeg ministra odbrane Nemačke Rudolfa Sarpinga, tvrdi Hening Henš, član misije OEBS, koji je bio svedok dogovora posle kog je usledila NATO agresija na tadašnju Saveznu republiku Jugoslaviju. U ispovesti pred kamerama, član misije OEBS je ispričao kako je Sarping iz samo njemu znanih razloga lansirao lažnu vest da su UČK pobunjenici zapravo civilne žrtve. Svedok posmatrač OEBS-a lično je prisustvovao uviđaju u Rugovu, gde se desila borba između srpskih policijskih jedinica i UČK pobunjenika. Međutim, Sarpingova priča poslužila je čelnicima NATO-a da započnu vazdušne udare na SRJ koji su trajali punih 78 dana, a okončani su u prvoj polovini juna, potpisivanjem Kumanovoskog sporazuma,prenosi Smedija.

OB
-obrisani-
18:14 27.02.2012.

hehehehehehe svobe sa svojim sateljitima kak je grcka uvele sankcije siriji-koja nece dopustit da je \"muslimanska braca\" kolju i ubijaju hehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije