Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bruxelles kažnjava Putinove suradnike

EU uveo sankcije šefu obavještajne službe i bivšem premijeru Rusije

Aktivisti su ispred veleposlanstva Rusije u Berlinu postavili čaj s novičokom, dostupan svima
Foto: REUTERS
1/6
16.10.2020.
u 00:30

Moskva tvrdi da će privremeno prekinuti razgovor s Bruxellesom i Zapadom.

Europska unija uvela je sankcije protiv najbližih suradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, uključujući i šefa obavještajne službe te bivšeg premijera, zbog trovanja opozicionara Alekseja Navaljnog. Bruxelles će tako pokušati kazniti pojedince za koje vjeruje da su uključeni u “pokušaj ubojstva” kritičara moskovskog režima.

Rusija: Apsurdno!

Na listi je sankcioniranih Aleksandar Bortnikov, šef Federalne agencije za sigurnost (FSB), nasljednice sovjetske tajne službe KGB-a, čija će imovina u EU biti zaplijenjena te će se suočiti sa zabranom ulaska u zajednicu 27 država. Među sankcioniranima također su Sergej Kirijenko, zamjenik Putinova šefa osoblja te bivši ruski premijer. Na listi su također dvojica zaposlenika Kremlja te dvojica zamjenika ministra obrane. EU ih optužuje za napad na Navaljnog ili za to da su za napad znali. Kirijenko je optužen za “poticanje i davanje podrške osobama koje su bile uključene u trovanje”.

Bortnikova je EU optužio za sličan krimen. Važno je naglasiti da je EU šefa FSB-a već sankcionirao zbog djelovanja u istočnoj Ukrajini. “S obzirom na to da je Aleksej Navaljni bio pod prismotrom u trenutku kada je otrovan, razumno je pomisliti da je trovanje bilo moguće samo uz uključenost FSB-a”, piše u izjavi Unije kojom su sankcije obrazložene. EU također naglašava da su sankcije dio borbe protiv proliferacije kemijskog oružja. Navaljni je optužio ruskog lidera Putina da ga je otrovao, a s optužbama da je moskovski režim odgovoran za taj zločin slaže se i Bruxelles.

Ruski je opozicionar još u Njemačkoj gdje se oporavlja. Laboratoriji u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj već su potvrdili da je Navaljni otrovan nervnim otrovom novičkom koji je već korišten pri trovanju bivšeg špijuna Sergeja Škripalja u Ujedinjenom Kraljevstvu. S druge strane, Rusija odbacuje sve optužbe i smatra ih apsurdnima. Razne grane vlasti u Moskvi optužile su dosad Navaljnog da se sam otrovao, insinuirale su da su ga možda otrovale zapadne službe ili pak da nije ni bio otrovan.

Rusija je pritom objavila da će uvesti protusankcije za europske dužnosnike, ali nije točno definirala kakve i za koga od njih. Ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je EU da ne razumije da je potreban “međusobni dijalog s poštovanjem” te dodao da će Rusija “znati odgovoriti”. Lavrov je prije nekoliko dana rekao da bi se Moskva mogla odlučiti na prekid komunikacije s Europskom unijom.

– Moramo jednostavno privremeno zaustaviti razgovore sa Zapadom... Rusija želi razumjeti je li uopće moguće poslovati s Europskom unijom u ovim uvjetima – rekao je tada Lavrov.

“Putin uživa koristiti otrov”

Bruxelles i Moskva imaju loše odnose već nekoliko godina, a 2014., nakon ruske agresije na Ukrajinu, EU je uveo teške sankcije Rusiji koje su joj ekonomski naštetile. No, Moskva je unatoč tomu nastavila voditi svoju politiku relativno normalno zbog čega su mnogi promatrači posumnjali u učinkovitost poteza Bruxellesa.

Pritom su Rusija i Njemačka u procesu završetka plinovoda Sjeverni tok 2 kojim će se ruski energenti dopremati u tu zemlju, a ta je tema postala ponovno kontroverzna nakon trovanja Navaljnog. U svom prvom intervjuu nakon trovanja, koji je emitiran na engleskom jeziku, Navaljni je za američku emisiju “60 minuta” rekao da Putin “uživa” koristiti otrov kao sredstvo ušutkavanja disidenata. Ruskog je predsjednika optužio da ga je htio ubiti te preplašiti ostale.

Komentara 6

DU
Deleted user
09:02 16.10.2020.

Bit će vrlo zabavno kada pred zimu Rusija prekine odnose sa EU.

SI
sisavac
08:09 16.10.2020.

najbitnije od svega je napisati da njemačka nije priložila niti jedan dokaz da je službena rusija odgovorna za trovanje. ona bočica kojom mašu, na kojoj su kao tragovi otrova, je dokaz koji ni na jednom sudu ne može proći, zato se i ova priča vodi daleko od suda, na političkoj razini. ruse se optužuje bez dokaza, to je jedina nesporna činjenica. koji sud može kao dokaz trovanja prihvatiti flašu vode koju je u hotelu u rusiji uzela osoba koja nije službena osoba niti u službenoj akciji, iznijela iz države (ruske službe su evidentirale stvari koje je žena iz engleske nosila u prtljagi, i nema ni jedne bočice koja bi sadržajem, volumenom, odgovarala ovom 'dokazu'). ovo je jedna politička tirada, u pozadini su ipak malo teži interesi, nije samo plin. ali, svaka priča ima dvije strane, i posljedice. na zapadu je sve više komentatora koji pozivaju rusiju da potpuno isključi kontakte sa eu-om, i počne im uvoditi recipročne mjere, umjesto floskula, jer sad više ionak ne mogu ništa više izgubiti. eu je pod pritiskom amerikanaca totalno popustila, i ne brani europske interese, već se povinuje američkim interesima. to je činjenica. od rusije se napravio bauk, svjesno ignorirajući činjenicu da je zapadna europa rusiju napadala nekoliko puta, razorila je do temelja. nije bilo obratno, da se razumijemo odmah. konačnu cijenu će plaćati europa, građani, višim cijenama plina. rusija je sagradila ili dovršava plinovode za kinu. za europu neće ostati ništa jeftinog.

SE
Serdar222
10:34 16.10.2020.

Prije sankcija Rusija u vozila pšenicu, lani proizveli najviše žitarica, izvezli 35 milijuna tona pšenice. Štete ima Rusija ali ima i EU. Navaljni je minorna politička figura i da ga se Putin htio riješiti, nebi bilo intervjua.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije