Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

EU: Ukrajina i Rusija spremne prihvatiti međunarodne promatrače za provjeru oko isporuke plina

07.01.2009.
u 17:40

Rusija i Ukrajina spremne su prihvatiti međunarodne promatrače koji bi trebali provjeriti činjenično stanje u vezi s dostavom plina za zemlje EU iz Rusije preko ukrajinskih plinovoda, izjavili su u srijedu u Pragu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i češki premijer Mirek Topolanek.

U četvrtak će se u Bruxellesu sastati čelnici ruskog Gazproma i ukrajinskog Naftogaza u nazočnosti povjerenika Europske komisije za energiju Andrisa Piebalgsa i predstavnika češke vlade, koja u ovom polugodištu predsjedava Unijom, izjavio je na konferenciji za novinare češki premijer Topolanek nakon zajedničkog sastanka Europske komisije i češke vlade.

- Na tom bi se sastanku trebali dogovoriti tehnički detalji za raspoređivanje promatrača - rekao je Topolanek.

Barroso je rekao da je u srijedu ujutro razgovarao s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko. Predsjednik EK ističe da Putin tvrdi kako Rusija isporučuje plin za članice EU, ali da je problem u Ukrajini koja ga zadržava za sebe. S druge strane, Timošenko tvrdi da problem nije u Ukrajini, nego u smanjenoj isporuci iz Rusije.

- Kada bi se obje strane ponašale onako kako tvrde, onda ne bi bilo problema - rekao je Barroso.

Međutim, europske potrošače ne zanima tko je kriv u ovom sporu, nego žele imati plin, naglasio je Barroso.

Topolanek je izrazio očekivanje da će se isporuka ruskog plina nastaviti kada se europski promatrači rasporede na rusko-ukrajinskoj granici.

Europska unija 40 posto svojih potreba za plinom zadovoljava uvozom iz Rusije, a od toga 80 posto ide preko ukrajinskih plinovoda.

Problemi s isporukom plina započeli su nakon što su prekiniti pregovori između Rusije i Ukrajine o isplati ukrajinskih dugova i o novoj cijeni za ukrajinske potrošače.

Ako se problem s isporukom plina ubrzo ne riješi, EU će morati zauzeti oštriji pristup prema Rusiji i Ukrajini, koje će izgubiti vjerodostojnost pouzdanih partnera, istaknuli su Barroso i Topolanek, ne objasnivši o kakvom novom pristupu se radi.

Barroso je istaknuo da je EU najveći kupac ruskog plina i da gubitak reputacije pouzdanog partnera može naštetiti ruskim i ukrajinskim interesima.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije