Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEVOZ

EU ujedinjuje naplatu cestarina

cesta, auti
arhiva VL
Autor
Stojan de Prato
06.10.2009.
u 14:36

Antonio Tajani, potpredsjednik EK zadužen za područje prijevoza, kaže da će to poboljšati tijek prometa i smanjiti zastoje, a rezultirat će manjom potrošnjom goriva i manjim ispuštanjem ugljikova dioksida u ozračje.

Naplata cestarine na autocestama, mostovima i u tunelima širom Europske unije obavljat će se uskoro jedinstvenim uređajima postavljenim u automobile. Europska komisija prihvatila je ključne tehničke postavke za uspostavu Europske elektroničke naplatne usluge (EETS), koja će omogućiti da se sklapanjem pretplatničkoga ugovora s jednim pružateljem usluge cestarina plaća na svim europskim prometnicama s naplatom.

Antonio Tajani, potpredsjednik EK zadužen za područje prijevoza, kaže da će to poboljšati tijek prometa i smanjiti zastoje, a rezultirat će manjom potrošnjom goriva i manjim ispuštanjem ugljikova dioksida u ozračje.

Danas u EU postoji niz različitih naplatnih sustava s međusobno nesukladnim uređajima, pa, recimo, kamion koji redovito putuje iz Portugala u Dansku mora u kabini imati najmanje pet naplatnih uređaja, s jednako toliko sklopljenih pretplatničkih ugovora.

Prijevoznicima takvo stanje stvara znatan trošak i gubitak vremena za papirologiju. Ubuduće će trebati sklopiti samo jedan takav ugovor s pružateljem usluge po vlastitu izboru, a cijena cestarine “u roamingu” neće smjeti biti veća od one koju plaćaju domaća vozila.

Za vozila teža od 3,5 tona kao i za ona koja prevoze više od devet putnika, uključujući vozača, nova će usluga biti dostupna za 3,5, a za sva ostala vozila za najviše pet godina.

Ključne riječi

Komentara 10

BR
brathrvat
18:08 06.10.2009.

Morti bi i bilo najbolje da zapadnu Istru dobiju Talijani a istočnu Istru + Cres Slovenci, kako je bilo do 1797!

BE
besliciv
21:33 06.10.2009.

LOL; da ali slovenci su VEKOVIMA vladali istrom (jos prije \"piramida\")i jos dok su \"martic\" i banda vekovima vladali kninom i svatko onaj tko tu historiju ne poznaje , morao bi se zapitati u kojem ja to veku zivim kad mi prijasnji vekovi predstavljaju takvu vekovnu nepoznanicu!

MA
magic1960
15:37 06.10.2009.

Čuo sam da uvode i jedinstven sustav naplate javnih zahoda putem odašiljača tako da se smanji zagađivanje ozračja dok tražiš euro u džepu. Europljani (sadašnji i budući) veliki brat vas motri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije