Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEĆE ODOBRITI FINANCIRANJE

EU traži zaustavljenje turske ofenzive u Siriji

Turska vojska
Foto: RODI SAID/REUTERS/PIXSELL
1/7
09.10.2019.
u 18:02

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je najavio u srijedu početak nove vojne operacije na kurdsku miliciju YPG, koju podržavaju zapadne zemlje, ali ju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker zatražio je u srijedu zaustavljanje turske ofenzive na sjeveru Sirije i upozorio da neće biti odobreno nikakvo europsko financiranje za "sigurnosnu zonu".

"Turska mora prekinuti vojnu ofenzivu u tijeku, koja neće dati rezultate. Ako je turski plan osnivanje sigurnosne zone, ne očekujte financiranje od Europske unije", rekao je pred Europskim parlamentom u Bruxellesu.

"Turska ima sigurnosnih problema na granici sa Sirijom, koje moramo razumjeti. Međutim pozivam Tursku i druge sudionike da suzdržano djeluju. Upad bi pogoršao patnje civila, koje su već neopisive", rekao je.

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan je najavio u srijedu početak nove vojne operacije na kurdsku miliciju YPG, koju podržavaju zapadne zemlje, ali ju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Turska vojna operacija usmjerena je protiv YPG -a i Islamske države, a cilj joj je uspostaviti "sigurnosnu zonu" na sjeveroistoku Sirije što će omogućiti povratak sirijskih izbjeglica u domovinu, rekli su turski dužnosnici.

Predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, južnoafrički veleposlanik Jerry Matthews Matjila, pozvao je u srijedu Tursku da "poštedi civile" i djeluje "maksimalno suzdržano" u svojim vojnim operacijama u Siriji.

Francuska je oštro osudila tursku ofenzivu u srijedu i obratila se Vijeću sigurnosti, izjavila je državna tajnica za europske poslove Amelie de Montchalin.

"Francuska, Njemačka i Velika Britanija završavaju zajedničku deklaraciju koja će biti krajnje jasna u našoj snažnoj osudi onoga što se događa", rekla je pred povjerenstvom vanjskih poslova Opće skupštine.

"Obraćamo se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda", dodala je.

Komentara 16

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
20:46 09.10.2019.

mlakonje iz vrha EU pozivaju erdogana da prekine invaziju, možeš misliti ali su ga uplašili. EU će i dalje hladno promatrati tursko silovanje svih susjeda, ali ne vide da je osmanlijama pravi cilj EU, a kada to shvate, biti će kasno

IK
ikbmibm
20:52 09.10.2019.

Turci su 1915 počinili genocid nad 2,5 milijuna armenaca. Usude li nešto slično s kurdima,imati će cijeli civilizirani svijet protiv sebe, i sankcije koje će ih baciti na koljena.

Avatar Viktor999
Viktor999
20:07 09.10.2019.

Buahahaha, ˝EU traži zaustavljenje turske ofenzive u Siriji˝, to je samo bombastičan naslov i ništa više; erdogana boli ona stvar za ono što EU traži, uostalom ˝učinkovitosti˝ evropske vanjske politike mogu posvjedočiti svi narodi ex yu, da se ameri nisuu umiješali, dan danas bi na ovom nesretnom području svi ratovali protiv svih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije