Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDAN EUROPSKI SUMMIT

Morawiecki: Ovo su najteži pregovori o proračunu u povijesti

Andrej Plenković
Foto: Tomislav Krasnec
1/7
20.02.2020.
u 20:17

Sedmogodišnji proračun, poznatiji kao višegodišnji financijski okvir (VFO), donosi se za razdoblje 2021.-2027., a prijedlog o kojem se raspravlja na summitu je onaj predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Treba li manja Europska unija imati manji proračun, ili ambiciozniji, ili oboje, i kakav točno proračun - to su pitanja koja premijeri i predsjednici 27 država članica Unije pokušavaju odgonetnuti na izvanredno sazvanom summitu u Bruxellesu, koji je započeo danas i mogao bi potrajati i do sutra. 

- Imamo puno argumenata da barem dvije financijske perspektive (14 godina, op.a.) budemo tretirani jednako kao oni koji su u Uniji dulje od nas - rekao je premijer Andrej Plenković na ulasku na summit. 

- Ovo su najteži pregovori o europskom proračunu u povijesti - rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki. Najteži ne samo zbog rupe u financiranju koju za sobom ostavlja Brexit, nego i zbog novih prioriteta, poput zelene i digitalne tranzicije, zbog čega neki žele, kaže Morawiecki, izgraditi potpuno novu strukturu proračuna EU. 

Andrej Plenković
1/7

- Novi prioriteti su važni, ali ne mogu biti realizirani na štetu kohezije i poljoprivrede - rekao je premijer Poljske, dosad najveće neto primateljice iz proračuna EU.

Sedmogodišnji proračun, poznatiji kao višegodišnji financijski okvir (VFO), donosi se za razdoblje 2021.-2027., a prijedlog o kojem se raspravlja na summitu je onaj predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. 

Ukupno težak 1095 milijardi eura, Michelov prijedlog prevelik je za države članice koje su neto uplatiteljice u proračun, poput Austrije, Švedske, Nizozemske, Danske i Finske. One žele manji proračun i došle su na summit tvrdeći da im je Michelov prijedlog neprihvatljiv. Isti taj prijedlog premalen je za zemlje iz kluba “prijatelja kohezije”, koji žele više novca.

Michel je pokušao prebaciti 6 milijardi eura s bogatijim zemalja i regija na siromašnije, pa sada “prijatelji kohezije” imaju 6 milijardi eura više nego u ranijim prijedlozima, no time je opet nezadovoljna Španjolska, čiji je premijer na ulasku na summit poručio da je “jako razočaran” i da će pregovori potrajati tjednima.

- Prijedlog koji imamo na stolu kaže da ćemo napraviti više s manje novca. Ne znam je li Charles Michel brat blizanac Davida Copperfielda, ali nije mi jasno kako to može funkcionirati - rekao je luksemburški premijer Xavier Bettel.

Njemačka kancelarka Angela Merkel došla je s tvrdnjom da su svi odlučni pronaći rješenje, ali nije mogla jamčiti da će u tome zaista uspjeti. Njemačka se u ovim pregovorima bori za tzv. “rabat”, povrat dijela uplaćenog novca natrag u Berlin kako ukupan uplaćeni iznos ne bi bio ogroman. To je inače bila prvotno britanska izmišljotina u EU, pa se sustav “rabata” razvio u čudovište u kojem neke države imaju povrat na nečiji tuđi povrat, a jedna od ideja je da se u novom VFO-u čitav taj sustav učini transparentnijim, ne nužno i da se sasvim ukine. 

Komentara 5

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
23:06 20.02.2020.

Stize Rusija...na velika vrata..

I1
ing-12345
21:00 20.02.2020.

Još prije godinu dana opredvidio sam da će se liberalno koministička zvana EU diktatura raspasti zbog novca tj. buđeta i to se upravo dešava. Hvala ti bože na tome.

BE
bergorest
21:02 20.02.2020.

Zamislite da te pregovore u ime Hrvatske vode drugovi kao bero, slučajni... ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije