Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEOGRAD NE MOŽE OTVORITI NOVO POGLAVLJE

EU: Srbija nazaduje u pregovorima, problem mediji i diplomacija

European Council President Charles Michel meets with Serbian President Aleksandar Vucic in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
27.06.2020.
u 20:46

Crna Gora dobila je zeleno svjetlo za otvaranje posljednjega neotvorenog poglavlja

Srbija ne može otvoriti novo poglavlje u pregovorima s EU, odlučeno je jučer na sastanku Corepera, Odbora stalnih predstavnika u Vijeću EU, na jednom od posljednjih sastanaka za vrijeme hrvatskog predsjedanja, a razlog za zaustavljanje Srbije nije bio u hrvatskom stavu, nego u protivljenju gotovo pa desetak država članica koje ocjenjuju da Beograd ne pokazuje dovoljan napredak u približavanju Uniji te da u nekim stvarima čak i nazaduje.

Crna Gora dobila je zeleno svjetlo za otvaranje posljednjeg neotvorenog poglavlja, o tržišnom natjecanju, ali Srbija nije za otvaranje poglavlja o slobodi kretanja radnika.

Protivljenje su, prema neslužbenim izvorima Večernjeg lista u Bruxellesu, izrazile nordijske i zemlje Beneluxa, ali navodno i Njemačka, dok je Francuska ovaj put pokušala pomoći Srbiji iako je proteklih mjeseci francuski stav bio najveća kočnica općenito u daljnjim pregovorima o proširenju zemalja zapadnog Balkana.

U raspravi iza zatvorenih vrata, kako doznajemo, neki su naglasili i zabrinutost Vučićevu politikom distanciranja od EU kroz javno veličanje Kine i Rusije.

Vladavina prava i medijske slobode spomenute su kao područja u kojima Srbija nazaduje umjesto da napreduje prema europskim standardima. Unatoč neuspjehu u otvaranju novog poglavlja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je u Bruxellesu, gdje ga je primila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, izjavio kako je interes Srbije ubrzanje integracija s EU.

Komentara 17

Avatar rubinet
rubinet
21:29 27.06.2020.

Hrvatska treba blokirati pristup sve dok se ne riješi status Hrvata . I dok nam ne vrate područja preko Dunava...

AA
aabbcc
13:09 28.06.2020.

Nazadovati ce oni sve dok im EU ne ponudi neki dobar bespovratni kredit.

Avatar Beograđaninn
Beograđaninn
23:08 27.06.2020.

Sve je to dobro za nas (Srbe) Srbiju, već smo bili u jednoj uniji (jugoslavija) i nije bilo lepo. Daj bože da nikada ne uđemo u EU. Ili da se bar raspadne pre nego Srbija uđe. Mi ćemo zakone i i norme EU uvesti radi samih sebe ali nam unija nije potrebno. Svakako smo u šengenu, carine su minimalne (oko1%) neka ostanemo sa EU kao sada i netreba nam ništa više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije