Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita granica

EU spašava Schengen i zanemaruje Hrvatsku

Angela Merkel i Sebastian Kurz
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
05.07.2018.
u 06:29

Hrvatska poduzima iznimne napore kako bi izbjegla opasnost da se barijere podižu na njezinoj granici sa Slovenijom ili Mađarskom

Bolja zaštita vanjskih granica postala je prioritet za EU, no i Austrijanci kao novi predsjedatelji Vijećem EU na pitanje koju vanjsku granicu imaju na umu – onu schengenske zone ili onu Europske unije – upućuje na ovo prvo: “Ponajprije, očito mislimo na vanjsku granicu Schengena”, kaže visoki izvor austrijske vlade s kojim smo jučer razgovarali u Beču.

Ta opaska, baš kao i prošlotjedna izjava njemačke kancelarke o mogućem slanju njemačkih graničara na “vanjsku granicu u Sloveniju”, još jednom pokazuje koliko velike napore Hrvatska mora činiti da bi izbjegla opasnost da se dodatne barijere, kako fizičke tako i političke, podižu na hrvatsko-slovenskoj ili hrvatsko-mađarskoj granici.

Politička kriza koja upravo traje u EU, sa svojim varijacijama od Njemačke do Italije, zapravo se može nazvati “operacijom spašavanja Schengena”. A pred Hrvatskom je realna opasnost da se u toj operaciji, upravo zato što su svi fokusirani na spašavanje bezgranične zone u koju Hrvatska još nije primljena, stvore dodatne prepreke na vanjskoj granici Schengena između naše i susjednih dviju država članica Europske unije. Što je upravo suprotno logici i iskustvu koje su sve druge članice EU prije nas imale nakon svog ulaska u članstvo.

Iskusni hrvatski diplomati, upućeni i u ove rasprave koje se trenutačno vode u EU, u neslužbenim razgovorima kažu da nitko, ni pojedinac ni država članica, ne može mijenjati zaključke Europskog vijeća, koji jasno govore o “vanjskim granicama EU”, ne Schengena. Ali istodobno i priznaju da mnogi u EU jesu “fokusirani na Schengen”. Upravo zato, kažu, Hrvatska intenzivno i vodi diplomatsku bitku u kojoj svim ostalim vladama i ministrima unutarnjih poslova u EU objašnjava važnost jačanja vanjske granice EU u Hrvatskoj, dakle one prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Migranti u Bihaću

Angela Merkel i Sebastian Kurz
1/10

I važnost podrške što bržem ulasku Hrvatske u Schengen.

Ministar unutarnjih poslova Njemačke Horst Seehofer danas dolazi u Beč kako bi austrijskom kolegi Herbertu Kicklu objasnio što zapravo znači Seehoferov dogovor s kancelarkom Angelom Merkel o uspostavi tranzitnih centara za neregularne migrante na njemačko-austrijskoj granici.

– Vidjet ćemo kakve su njihove mjere, ali jasno je da, onog trena kad Njemačka zaoštri na svojoj granici, Austrija mora uvesti iste mjere na svojim južnim granicama – rekao nam je jučer u Beču ministar prometa Norbert Hofer, inače nedavni kandidat desničarske stranke FPÖ za predsjednika Austrije.

Kako neslužbeno čujemo u bečkim kuloarima, austrijski dužnosnici ljutiti su na Merkel i Seehofera jer su za njihov sporazum o tranzitnim centrima doznali iz Bilda. Nijemci se nisu potrudili ni najaviti tu novu mjeru Austrijancima, kojih se to i te kako tiče.

Kompromisno rješenje, kojim je Merkel željela izbjeći lančanu reakciju “zatvaranja” granica u nizu drugih država nakon Njemačke, tako bi na kraju moglo izazvati upravo takvu lančanu reakciju i novu uspostavu graničnih kontrola na prijelazima u zoni Schengena.

Migranti s Aquariusa

Angela Merkel i Sebastian Kurz
1/10

Komentara 244

Avatar Trgovac
Trgovac
14:10 05.07.2018.

Ova Orjuna je stvarno preočita. Ne možeš ne primijetiti kako "zabrinuti građani" hejtaju Hrvatsku na svakoj temi. Jugoslavenska peta kolona vodi propagandni rat protiv Hrvatske i Hrvata. Jugoslaveni šire mržnju, apatiju i stvaraju toksičnu atmosferu u društvu. Pa ovo baš bode u oči. Na svakoj temi. Na 100 različitih tema na večernjem, bez greške uvijek, uvijek zauzimaju protu hrvatski stav...bez iznimke...nikad ta skupina komentatora, na Iti jednoj od 100 različitih tema oko Hrvatske nije stala na hrvatsku stranu. To nisu Hrvati. To su Jugoslaveni.

PP
pp
13:21 05.07.2018.

Evo opet Jugoslavena. Orjuna dejstvuje na svakom članku. Ajmo ovo iskoristit da pljujemo Hrvatsku kako je "jadna i mala", a u subotu ćemo navijat za Ruse...

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
15:14 05.07.2018.

Clanak je jeftin i provokacija. Sve ovo nam zakuhali Zoran Milanovic i Ranko Ostojic, milijin izbjeglica doveli u Hrvatsku. Bez njihove "akcije ne bi bilo zilet zice ni prema Madjarskoj ni prema Sloveniji, sad se sve svaljiva na Merkel, levicoo moze li jeftinije??!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije