Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Makedonski i bosanski lonac

EU smiruje napetosti na zapadnom Balkanu

Europsko vijeće
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.03.2017.
u 06:30

O stabilnosti na Balkanu sinoć se na summitu EU raspravljalo nakon dugog niza godina, a sve zbog bojazni dužnosnika EU da bi jugoistok Europe mogao ponovo kliznuti u etničke sukobe.

Stabilnost na zapadnom Balkanu bila je tema o kojoj su članovi Europskog vijeća raspravljali sinoć na radnoj večeri summita, a Plenković je novinarima na ulasku najavio što će reći za okruglim stolom na tu temu:

- Posebno ćemo u raspravi upozoriti na situaciju u pojedinim državama. Postoje određene napetosti, kao što su one u Makedoniji. BiH je od izrazitog značaja za nas. Za mene je bitno da pošaljemo poruku da je EU prisutna, da brine o tim zemljama i na taj način markira prostor i smjer njihova daljnjeg razvoja - rekao je hrvatski premijer, dodavši da je za Hrvatsku “posebno važno da se proces proširenja nastavi”.

Poljska protiv Tuska

O stabilnosti na Balkanu sinoć se na summitu EU raspravljalo nakon dugog niza godina, a sve zbog bojazni dužnosnika EU da bi jugoistok Europe mogao ponovo kliznuti u etničke sukobe zbog tenzija u Makedoniji i na Kosovu te zbog uplitanja Rusije, za koje se vjeruje da je vidljivo kroz pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

Prva tema kojom su članovi Europskog vijeća otvorili jučer summit bila je reizbor predsjednika EV-a Donalda Tuska. U dosad nezabilježenoj situaciji, njegova domovina Poljska otvoreno je lobirala protiv Tuskova reizbora, a ishod glasovanja bio je: 27 država za, jedna (Poljska) protiv.

- Poljska nije baš sretna, ali riješit će se to. Nema koraka nazad - rekao je premijer Plenković nakon što je Tusk ponovo izabran, a poljska premijerka zaprijetila da će uložiti veto na neke druge zaključke summita, što može učiniti, ali diplomati tvrde da to neće imati nikakvog pravnog učinka. Premijerka Beata Szydlo optužila je Tuska da je koristio poziciju u Bruxellesu kako bi podrivao vladajuću koaliciju u Poljskoj. Tusk je, nakon dobivene potpore, izjavio da shvaća paradoks situacije u kojoj mu njegova domovina nije dala potporu, ali da ishod glasanja ipak shvaća kao izraz jedinstva EU.

>>Ovdje Bošnjak i Srbin žive kao braća: 'I pred rat se osjećao miris mira'

>>U četrnaest godina iz BiH ‘iscurilo’ Hrvata koliko ih živi u Širokom Brijegu, Ljubuškom i Grudama

Komentara 3

KO
kontraš
10:38 10.03.2017.

N odhebu i Rusi i Amerikanci pustite ljude neka zive čemu to svrstavanje na one i ove

TV
tv5378
01:36 19.03.2017.

Ima li razlike izmedju Tuska i Plenkovica?Ne!Jedan i drugi rade protiv svoje zemlje a u korist Europe.Oni su dio besklasnog drustva,odnosno drustva koje nema klase.

PA
Patrizzia
08:26 10.03.2017.

Ako EU nema interesa za zapadni Balkan treba dopustiti da Rusija preuzme Balkan za koji je Rusija očigledno zainteresirana .To treba učiniti bez krvoprolića,bez da se belosvetski bedaci iživljavaju nad narodima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije