Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI SADA ZNAJU

EU napravila neviđeni propust u ugovoru s AstraZenecom: Slučajno se doznala cijena cjepiva

Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
29.01.2021.
u 16:30

Predsjednik uprave Pascal Soriot ovoga je tjedna ustvrdio kako su prigovori iz EU da Britanija dobiva više cjepiva neutemeljeni jer je London je ugovor potpisao tri mjeseca ranije i toliko je u prednosti.

Europska komisija danas je objavila ugovor s AstraZenecom oko cjepiva protiv Covida-19 u kojem su zatamljeni ključni dijelovi oko vrijednosti narudžbe. No zbog tehničke greške, neki se dijelovi ipak mogu pročitati pa je ugovor nehotice otkrio je vrijednosti robe 870 milijuna eura.

Ako troškovi tvrtke premašuju taj iznos, Astra Zeneca mora izvijestiti Komisiju i dokazati dodatne troškove u slučaju povećanja od 20 posto. Također je zatamnjena mogućnost naručivanja još 100 milijuna doza cjepiva i odredba prema kojoj bi pojedine države članice EU trebale snositi troškove punjenja, pakiranja, skladištenja i distribucije cjepiva.

Od dijelova koji su dostupni, najvažnije su točke koje pokazuju da cjepivo tvrtke AstraZeneca u Europsku uniju može stići i iz proizvodnih pogona te britansko-švedske tvrtke u Velikoj Britaniji. Usto, AstraZeneca obvezala se isporučiti početne dogovorene doze cjepiva Europskoj uniji bez obzira na druge kupce i obaveze prema njima, kao i prema ranije sklopljenim ugovorima s trećim stranama, što je u suprotnosti s onim što su šefovi te tvrtke tvrdili.

Branka Aničić, prva cijepljena u Hrvatskoj, primila je drugu dozu: "Već vidim susret s obitelji"


 

Ta je tvrtka prije tjedan dana objavila kako neće moći isporučiti količinu doza u Europsku uniju na koju se obvezala potpisanim ugovorom, nakon čega je izbio sukob s EK, koja traži poštivanje ugovora. Predsjednik uprave Pascal Soriot ovoga je tjedna ustvrdio kako su prigovori iz EU da Britanija dobiva više cjepiva neutemeljeni jer je London je ugovor potpisao tri mjeseca ranije i toliko je u prednosti. Također, odbijeno je da se cjepiva proizvedena u britanskim pogonima prebace u EU.

Dok je Europska unija očekivala preporuku Europske agencije za lijekove (EMA) za korištenje cjepiva AstraZenece, u međuvremenu je iz te farmaceutske tvrtke stigla ponuda Uniji da će povećati isporuku za osam milijuna doza.

Komentara 29

JU
jumbo2110
16:42 29.01.2021.

Zbog cega bi bilo uopce nesto zacrnjeno ili skriveno ? Pa mi svi to placamo i trebali bi znat o cemu se radi i o kojem iznosu.

MA
marijaqwer
17:10 29.01.2021.

Toliko o EU vrijednostima ( transparentnost, demokracija, interes naroda ...)

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
17:42 29.01.2021.

"...pojedine države članice EU trebale snositi troškove punjenja, pakiranja, skladištenja i distribucije cjepiva..." Bravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije