Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DESETOGODIŠNJI RAT

EU šalje milijarde eura pomoći Siriji, kojoj su nametnuli najstrože sankcije

FILE PHOTO: People stand in a queue to get bread in the border town of Tal Abyad
Foto: KHALIL ASHAWI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
31.03.2021.
u 23:08

Na rubu gladi čak je 90 posto Sirijaca

Na dvodnevnoj petoj konferenciji u Bruxellesu o potpori Siriji EU i UN obećali su pomoći u obnovi razrušene zemlje. Konferencija u Bruxellesu okupila je više od 77 predstavnika iz više od 50 zemalja i desetak međunarodnih organizacija, a cilj joj je nastaviti podržavati sirijski narod i mobilizirati međunarodnu zajednicu kao potporu sveobuhvatnom i pouzdanom političkom rješenju sukoba u Siriji, u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a.

EU želi pomoći Siriji u obnovi koja bi, prema procjenama, stajala oko 980 milijardi eura, a te iste zemlje još uvijek imaju nametnute sankcije sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assadu. Sukob u Siriji traje već desetak godina. Iako se nasilje u pandemiji smanjilo, svi razgovori o političkom rješenju trenutačno su na čekanju. Assadova vlada ponovno kontrolira većinu zemlje, uključujući najvažnije gradove. Postoje i područja pod nadzorom raznih pobunjeničkih skupina i kurdske milicije. Njemačka vlada planira donirati najmanje milijardu i pol eura za opskrbu civilnog stanovništva. Pomoć Siriji stići će i iz ostalih zemalja članica EU, uključujući i Hrvatsku. Pitanje je preko koga će i na koji način biti poslana pomoć Siriji s obzirom na to da je ta zemlja pod sankcijama.

Sirijski rat traje kao dva svjetska rata, odnio je više od pola milijuna života i raselio više od osam milijuna ljudi.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Duslikr
06:44 01.04.2021.

EUrobski građani svojim parama

Avatar Tombstone
Tombstone
04:01 01.04.2021.

A zakaj im pomazu? Jer rade teroristicke akcije po cijelom svijetu?

JO
jorgen
09:39 01.04.2021.

Koje licemjerje, prvo je EU izdašno sponzorirala zadnji (ne)ljudski šljam, odrubljivače glava koji su se skupljali iz svih krajeva svijeta da bi haračili po Siriji - a sada ista ta EU glumi humanitarnu silu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije