Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tehnologija

EU sa 1,48 milijardi eura dovršava satelitsku navigaciju Galileo

Galileo
ESA
08.01.2010.
u 17:19

S prvih 16 navigacijskih satelita u orbiti sustav bi trebao proraditi od ožujka 2014. godine - ostalih 16, kojima se povećava kvaliteta signala, lansirat će se kasnije

Kada se na proljeće ruskim raketama Sojuz iz Svemirskog centra Kourou u Francuskoj Gvajani ispale prva da satelita tipa Galileo, uslijedit će ih još 14, za koje je Europska komisija u četvrtak navečer objavila dobitnike ugovora o njihovoj gradnji. Njemačko-britanski konzorcij OHB pobijedio je paneuropski svemirski div EADS Astrium za posao vrijedan 556 milijuna eura. Satelite će ispaljivati svakih 45 dana od srpnja 2012. do ožujka 2014. Te godine proradit će i javni dio toga europskog civilnog navigacijskog sustava koji bi u Europi trebao istisnuti korištenje američkoga vojnog sustava GPS-a.
Istodobno je objavljeno da je ugovor o lansirnoj potpori i kontroli sastavnih dijelova od 85 milijuna eura dobila talijanska tvrtka Thales Alenia Space te Arianespace za lansiranja 397 milijuna eura. Ukupno, 1,48 milijardi eura. To je dopunska injekcija na prvobitne procjene EU i ESA-e koliko bi gradnja vlastitoga sustava navigacije mogla stajati.
Projekt Galileo, kojim se Europa osamostaljuje o ovisnosti o GPS-u, trebao je prema planovima i željama proraditi još u listopadu 2007. godine sa 32 satelita. Europska unija u njegov je razvoj i gradnju uložila 3,4 milijarde eura. Pokazalo se da to nije dovoljno, a EU se zbog taktiziranja prema američkim saveznicima, kao i zbog recesije, kolebala da projektu Galileo dade dopunsko ubrzanje.
Sada je to snebivanje prelomljeno, rokovi i cijene se znaju te ostaje samo da se prva faza od 16 satelita stavi u pogon. Dopunskih 16 koji će poboljšati kvalitetu slijedi poslije.

Komentara 4

MG
mgora
18:02 08.01.2010.

Wotan je out.Koristim GPS godinama u njemackoj sve je ok.U Zagrebu radi savrseno,sad ovi novi mislim radi se o nekoj vrsti: \"plati pa koristi\".

OB
-obrisani-
17:26 08.01.2010.

Aktivisti Milana Bandinja brišu mi postove i acount,no to ne umanjuje činjenicu de se razveo da bi dobio stan,te pijan bježao policajcu nakon što je skrivio prometnu nezgodu 2002. Licemjerna banda s licemjernom politikom..kao više nije komunjara,sad je ogroman katolik..šatro,a USKOK protiv Bandinja vodi 21 istragu

MG
mgora
18:37 08.01.2010.

Pogledajte koja je to mrznja radi se o sat navigaciji a gos Wotan upustio se u politiku.Sranje od foruma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije