Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvije Europske unije

Kurz i Orban protiv Merkel i Macrona

Sastanak Orbana i Kurza
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/13
31.01.2018.
u 13:50

Viktor Orban došao je od austrijskog kancelara tražiti podršku u stvaranju jačeg saveza protiv dominacije Njemačke i Francuske

Austro-ugarski savez protiv ilegalnih migranata i jačanje međusobnih veza na svim poljima dvaju bivših država nekadašnje monarhije. Tako bi se moglo ukratko opisati posjet mađarskog premijera Viktora Orbana austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu.

Kršćanske vrijednosti

– Razmijenili smo mišljenja o ekonomskim izazovima u Europi i problemima zbog migranata, s ciljem osiguravanja sigurnosti u Europi. Na tom području imamo još puno posla – kazao je nakon sastanka Kurz. Orban je pak dodao da su im stajališta slična i da su već dugo na zajedničkom pravcu.

Sastanak Orbana i Kurza
1/13

– Mađarska i Austrija moraju osigurati zaštitu kršćanskih vrijednosti Europe – naglasio je Orban.

Iako je prevladavajuća tema bila zajednička borba protiv neograničenog i nekontroliranog ulaska migranata ne samo u Austriju i Mađarsku nego i u ostale europske države, gledajući širu sliku i slušajući izjave oba premijera, jasno je da je Orban od svoga austrijskog kolege zapravo došao tražiti podršku za savez srednjoeuropskih država protiv dominantnih ideja EU iza kojih stoje Njemačka i Francuska.

Otprije se zna da Mađarska, zajedno s Poljskom, Češkom i Slovačkom (V4) želi oformiti svojevrsnu jezgru država koje bi bile određena protuteža najavljenoj reformi EU u režiji Merkel i Macrona. S druge strane, Sebastian Kurz je i uoči parlamentarnih izbora, na kojima je pobijedio, imao čvrst stav o zatvaranju granica migrantima jasno kritizirajući Angelu Merkel i politiku otvorenih vrata, a nakon koalicijskog sporazuma s desnom Slobodarskom strankom (FPO) Heinz-Christiana Strachea postale su još snažnije tendencije okretanja prema saveznicima u Višegradskoj skupini. Mnogi upravo Kurza vide kao novog lidera transformirane Europske unije u kojoj nacionalni parlamenti imaju više samostalnosti u donošenju odluka u odnosu na Bruxelles, bez primarnih interesa Berlina i Pariza. Takav pravac podržavaju i lideri nacionalističkih stranaka u zapadnim zemljama poput Marine Le Pen u Francuskoj ili Geerta Wildersa u Nizozemskoj.

S vlaka ravno na kobasice

Zanimljivo je da je Orban u Budimpešti dan prije odlaska u Beč primio u posjet upravo Geerta Wildersa s kojim je razgovarao o problemu islamizacije Europe.

Uz to, Viktor Orban za taj, kako ga je nazvao, radni posjet Beču nije odabrao automobil ili zrakoplov, već je na razgovor s Kurzom doputovao redovitom linijom vlaka ÖBB Railjet koji prometuje između Budimpešte i Beča, a nakon izlaska iz vlaka prvo je otišao na kobasice na jedan od štandova iza Bečke opere.

Komentara 28

5S
505.scrtom
14:33 31.01.2018.

To podržavam, samo i nije čudno kad se sjetimo nekadašnje Austro-Ugarske monarhije.Sada još povezati nas sa višegradsksim zemljama.Sada kada Nijemci i ostali na zapadu to vide, neće im biti lako uvaljivati nam narode koji sa nama nemaju blage veze.

NV
NV
13:55 31.01.2018.

Znači mi smo u trećoj EU,baš kao što se već dugo govori.

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
16:54 31.01.2018.

navijam zaKurza lOrbana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije