Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najavili postupak

EU komisija prijeti Austriji zbog zakona koji diskriminira i Hrvate koji tamo rade

građevina
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
28.10.2018.
u 13:52

Čim zakon stupi na snagu Europska komisija će poduzeti određene korake i ostvariti svoje pravo zaštite ugovora EU, rekao je glasnogovornik Europske komisije Christian Wigand

Europska komisija najavila je postupak protiv Austrije zbog zakona kojim bi se omogućila isplata smanjenog dječjeg doplatka za radnike ostalih zemalja Europske unije u Austriji, a čija djeca žive u domovinama roditelja, javljaju austrijski mediji u nedjelju.

"Čim zakon stupi na snagu Europska komisija će poduzeti određene korake i ostvariti svoje pravo zaštite ugovora EU“, rekao je glasnogovornik Europske komisije Christian Wigand za austrijski dnevnik Kurier.

Time je Europska komisija ponovila svoje stajalište kako u slučaju Austrije tako i u slučaju Njemačke, gdje je ovakav zakon također bio razmatran, da se različita visina dječjeg doplatka ovisno o zemlji porijekla roditelja tj. djeteta, kosi s načelima Europske unije o zabrani diskriminacije.

Povjerenica komisije za socijalna pitanja Marianne Thyssen je u nekoliko navrata tijekom procedure donošenja zakona u Austriji upozorila da on neće biti sukladan pravu EU i najavila da će komisija poduzeti korake.

„Niti jedan radnik ne smije biti diskriminiran na temelju svog državljanstva“, rekla je Thyssen.

Austrijski parlament je u srijedu navečer glasovima vladajuće narodnjačko-slobodnjačke koalicije izglasao sporni zakon koji je bio i dio predizbornog obećanja vladajućih.

Austrija bi primjenom ovog zakona, prema nekim procjenama, uštedjela 114 milijuna eura. Zakon predviđa da se isplata dječjeg doplatka za djecu onih radnika čije djeca žive u zemlji porijekla roditelja, prilagodi troškovima života u dotičnoj zemlji.

To bi ponajprije pogodilo radnike onih zemalja u kojima je standard niži nego u Austriji kao što su primjerice  Mađarska, Rumunjska ili Hrvatska.

Austrijska vlada je već polazila od toga da će zakon naići na zapreke.

„Posljednju riječ u ovom procesu ima Europski sud“, rekla je austrijska ministrica obitelji Juliane Bogner-Strauss (Austrijska narodna stranka).

Austrijski mediji pišu i o tomu da bi, ako bi se isti princip primjenjivao i na umirovljenike, dakle da se austrijske mirovine prilagode mjestu boravka umirovljenika, to moglo pogoditi mnoge austrijske i njemačke umirovljenike koji žive ili veći dio godine provode u nekoj od toplijih i jeftinijih EU zemalja.

Pogledajte video: Ovo su stvari koje trebate znati o mirovinskoj reformi

 

Komentara 15

Avatar Marenggo
Marenggo
15:43 28.10.2018.

Stavili ste pogrešnu sliku. Ne rade hrvati kao armirači u Austriji.. Građevinu tamo drže bosanci,poljaci i albanci,...

VK
VKSS
14:41 28.10.2018.

Ne znam sto se Hrvati stavljaju u prvi plan kao da se samo o nama radi,vrijedi i za sve ostale,a i zasto bi druga drzava davala djeciji doplatak djeci koja ne zive u toj drzavi.To je i Njemacka mislila napraviti,ker puno im novca ode na djecu koja zive van te drzave.Eto da cigani odu pa doplatak za 10ero djece koja zive u hrvatskoj,ali kad oni me bi radili tamo nista,a ne mozea kod svabe krasti ili skupljati zeljezo

DU
Deleted user
14:16 28.10.2018.

Ne kuzim kako je to diskriminacija.. Ja radim u Sloveniji, djeca su mi u Hrvatskoj, i uopce NEMAM PRAVO na djecji doplatak. Komisiju to ne brine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije