Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stotine podrhtavanja tla

Etna se ne smiruje: I dalje izbacuje lavu

Etna
Reuters/PIXSELL
25.12.2018.
u 15:01

Seizmolozi talijanskog instituta INGV zabilježili su "niz intenzivnih potresa" rano u ponedjeljak, kada se Etna probudila i počela izbacivati pepeo i lavu

Etna u utorak i dalje izbacuje lavu na talijanskom otoku Siciliji, dan nakon što su erupcije proizvele veliki oblak pepela koji je zatvorio lokalnu zračnu luku.

Aerodrom u Cataniji u utorak je proradio, no uz stotine podrhtavanja tla Etna daje do znanja da se nije smirila.

Seizmolozi talijanskog instituta INGV zabilježili su "niz intenzivnih potresa" rano u ponedjeljak, kada se Etna probudila i počela izbacivati pepeo i lavu.

Manje erupcije uobičajene su za Etnu, jeadan od najaktivnijih vulkana na svijetu.

Podsjetimo, najjaktivniji europski vulkan Etna na Siciliji erupmirao je u ponedjeljak, a instrumenti su zabilježili više od 130 potresa, najjači od 4.3 stupnja, prenose svjetske agencije. Iz opservatorija je uočen tok lave iz nove pukotine na jugoistočnom krateru.

Foto: Reuters/PIXSELL

Vulkanski pepeo prekrio je obližnja sela, a privremeno je bio prekinut promet na aerodromu u Kataniji.

U ponedjeljak ujutro začula se snažna eksplozija blizu Etne. Na videosnimkama se vidi oblak dima iznad 3350 metara visokog vulkana. Ljudi u podnožju planine pozvani su da se sklone na sigurno.

Talijanski vulkanološki institut izmjerio je više od 130 potresa u razmaku od tri sata, počevši od 8 sati i 50 minuta ujutro. Najjači je bio magnitude 4 stupnja na sjeveroistočnoj strani etne blizu Piano Pernicane, a ostali su se osjetili na sjevernom krilu.

Nakon potresa uslijedile su intenzivne erupcije iz novoga kratera na jugoistoku.

Podrhtavanja tla nastavila su se poslijepodne i navečer, kada je zabilježen najjači potres u danu jakosti 4.3 stupnja. Posljednja veća erupcija dogodila se 1992.

Britanski tim stručnjaka u ožujku je naveo da se struktura najvećeg europskog vulkana pomiče prema moru 14 milimetara godišnje.

Pogledajte video: Ovo su mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa

 

Ključne riječi

Komentara 1

NE
Nepokolebljiv
18:22 25.12.2018.

Evo "spasiteljima svijeta" koji zala zaustaviti globalno zatoplenje laganiji zadatak kojim ce pokazati da je njihova "znanost" ucinkovita: Zaustavite tok lave nekoliko metara od kratera da nebi unistila domove stanovnistva sto stanuje blizu vulkana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije