Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BISKUPSKA SINODA

Eterović: Homilija bi trebala trajati najviše osam minuta

eterovic
Arhiva VL
10.03.2010.
u 10:54

Propovjednik mora biti upoznat s aktualnim zbivanjima, pa osim Biblije, mora čitati i novine. U homiliji se ne treba improvizirati i potrebno je imati smisao za stvaranje sinteze.

VATIKAN – Homilija za mise "ne bi smijela trajati dulje od osam minuta". Propovjednik mora biti upoznat s aktualnim zbivanjima, pa osim Biblije, mora čitati i novine. To su savjeti s posljednjeg sastanka Biskupske sinode koje je glavni tajnik sinode, mons. Nikola Eterović, objavio u knjizi "Riječ Božja" predstavljenoj u utorak predvečer u sjedištu Vatikanskog radija.

Eterović se prije svega obraća mladim svećenicima i upozorava ih kako homiliju trebaju pažljivo pripremiti. Podsjeća kako je papa Benedikt XVI. tome pitanju posvetio veliku pažnju. U homiliji se ne treba improvizirati i potrebno je imati smisao za stvaranje sinteze.

"Homilija ne bi smijela biti dulja od osam minuta, koliko je prosječno vrijeme koncentracije slušatelja. Da bi se u njoj govorilo o aktualnim događajima, propovjednik u jednoj ruci treba držati Bibliju, a u drugoj novine", prenosi Eterović.

Komentara 3

OB
-obrisani-
16:44 21.04.2010.

test \\b{test} \\red{test}

Avatar trunchbull
trunchbull
11:34 10.03.2010.

Poštovani biskupe Eteroviću! Homilija bi trebala trajati barem 15 minuta, dakle upola više nego što Vi govorite, jer sve ima svoj uvod, razradu i zaključak, pa tako i propovijed. Osam minuta je dovoljno za uvod i početak razrade, ali ne i za ostatak razrade i zaključak. Potrebno je za razradu naći jedan dobar i pozitivan primjer iz života, okoline i radnoga okruženja, bilo da je riječ o Bogu, ljudima, radu, razvoju i moralu u društvu. Dobra propovijed ostavi najsnažniji dojam na vjernika/vjernicu, gotovo kao sveta ispovijed i pričest. Pišem iz vlastitoga iskustva, a ne mogu pisati i gtovoriti za nekoga drugoga. Svatko ima različitu percepciju i razmišljanje.

Avatar TheJack
TheJack
05:56 11.03.2010.

Kako li samo nadje 8 minuta!? Ili bilo koje ogranicenje!? Najbolje je ono sa novinama u jednoj, a Biblijom u drugoj ruci. Papa, kao i njegov podcinjeni Etrovic, misle da su svi krscani, ocevidno, preglupi, ili preplitki kada, eto ne mogu drzati paznju duze od osam minuta. Medjutim, ono sto je ocevidnije, jest tankoca u liturgijskom znanju \"druga\" Eterovica, posljedicno i njegovog predpostavljnoga, i veliki, a vjerujem namjerni, previd, jer Boze moj, sto mi ostali znamo, o tezni biblijskog teksta u poredbi sa tekstom iz nekih novina. Gospodin Eterovic bi morao biti upoznat s time, i ne dozvoliti si; da mu ovakve kolosalne gluposti naviru na usta. Sutjeti je uvijek bilo pametnije, nego govoriti gluposti. Evo, dakle i rijesenja - 0 minuta za propovijedi druga-gospodina Eterovica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije