Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONGRESNICI SAD-A

Erjavec 'zablistao', izrazio ljutnju zbog stava o arbitraži

Karl Erjavec
Foto: Axel Heimken/DPA/PIXSELL
17.08.2017.
u 13:20

U Hrvatskoj boravak šestorice kongresnika SAD-a tumače kao još jednu demonstraciju povratka američke politike na jugoistok Europe

Šestorica američkih kongresnika danima su obilazila jugoistok Europe. Bili su u Albaniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, na kraju i u Sloveniji, a svugdje su bili primljeni na najvišim političkim razinama. Medijski su o njihovu posjetu objavljene šture vijesti, premda je bila riječ o utjecajnim republikancima, članovima odbora Predstavničkog doma koji se bave obranom ili obavještajnim sustavima.

U Hrvatskoj su Amerikanci boravili najdulje, dva dana, a prvo su odradili sastanke s ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera generalom Mirkom Šundovom. U Splitu, u Vojnoj luci Lora, susreli su se i sa šefovima HRM-a i VSOA-e, Stipanovićem i Kinderom. U dijelu programa ugostio ih je premijer Andrej Plenković

S delegacijom kongresnika (Roy Blunt, John Cornyn, Thad Cochran, Susan Collins, Tom Cotton i Thom Tillis) naš ministar obrane i premijer razgovarali su najviše o suradnji u obrani, a kako ovi kongresnici imaju veze i s fondovima za te namjene, jasno je da je ovaj posjet bio i više nego “informativan”.

U Hrvatskoj je njihov dolazak, koji slijedi nakon što su nedavno dvojica isto tako “namjenskih” američkih kongresnika već bila u Hrvatskoj, a domaćin im je bio ravnatelj SOA-e Daniel Markić, protumačen kao “demonstracija” velikog “comebacka”, povratka američke politike na područje jugoistoka Europe.

Jedini koji su “odskakali” u ovom kontaktu s Amerikancima bio je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec. Za razliku od staloženog Boruta Pahora, Erjavec je priliku iskoristio da bi Amerikancima pokazao i drugu stranu balkanske politike. Ostao im je “zapažen” jer je izrazio nezadovoljstvo stajalištem SAD-a da je arbitražna odluka o granici bilateralna stvar Hrvatske i 
Slovenije.

Komentara 20

Avatar SheriffWoody
SheriffWoody
13:45 17.08.2017.

Ha, ha ... Ameri su vjerojatno umrli od straha kad su čuli stav Zlovenca Erjavca

PR
prajdali100
14:14 17.08.2017.

Erjavec je pion koji radi na dugme.Podmukle poteze povlaci Dimitrij Rupel.To je čisto, iskonsko zlo.

DU
Deleted user
14:05 17.08.2017.

Trebo im je pustiti i snimke razgovora kojim je kontamiran i korumpiran arbitrazni sud pa nek ljudi sami ocjene pardon zaboravio sam da su ih oni prvi i imali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije