Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARL ERJAVEC PORUČIO

Nova prijetnja Slovenije: 'Hrvatska neće u Schengen i OECD bez implementacije arbitražne odluke'

Savudrijska vala
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/6
22.12.2017.
u 15:58

Govoreći o odnosima s Hrvatskom i arbitraži, Erjavec je nakon stranačkog sastanka kazao da Slovenija u sadašnjoj situaciji ne može Hrvatskoj dati privolu za njen ulazak u Schengenski prostor

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u petak da Hrvatska ne može računati na potporu Slovenije za članstvo u Schengenu i OECD-u dok ne pristane na implementaciju arbitražne presude o granici.

"Hrvatska neće u Schengen prije nego što implementira arbitražnu odluku, a Slovenija neće podržati niti njen ulazak u OECD", kazao je Erjavec nakon sastanka vodstva svoje Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) posvećenom njenim pripremama za parlamentarne izbore sredinom iduće godine.

Prema riječima Erjavca, nužan preduvjet za ulazak njegove stranke u buduću vladu bit će formiranje posebnog fonda za kompenzaciju umirovljenika kojima se mirovine smanjuju u odnosu na plaće i troškove života, a sistematski zakon o tzv. demografskom fondu kojim bi se to postiglo DESUS će predložiti samostalno, ako to ne bi podržali koalicijski partneri u sadašnjoj vladi.

Govoreći o odnosima s Hrvatskom i arbitraži, Erjavec je nakon stranačkog sastanka kazao da Slovenija u sadašnjoj situaciji ne može Hrvatskoj dati privolu za njen ulazak u Schengenski prostor.

>> Andrej Plenković i Miro Cerar

Savudrijska vala
1/19

"Sve dok se arbitražna odluka ne implementira davat ćemo negativno mišljenje na hrvatsko članstvo u Schengenu. U Schengenu ne može biti država koja ne zna gdje su njene granice sa susjedima", kazao je Erjavec.

Dodao je kako Slovenija ne može dati suglasnost niti na aplikaciju Hrvatske za članstvo u OECD-u jer svojim ponašanjem prema implementaciji arbitražne presude i odnosom prema Ljubljanskoj banci i pitanju tzv. prenesene štednje hrvatskih građana u toj banci pokazuje da "ne poštuje vladavinu prava".

"Država koja nema neovisan pravosudni sistem i ne poštuje međunarodno pravo ne može postati članica OECD-a u kojemu su najrazvijenije države svijeta", kazao je slovenski ministar i predsjednik stranke umirovljenika, kojega u domovini često kritiziraju zbog neodmjerenih i populističkih izjava.

>> Savudrijska vala

Savudrijska vala
1/16

Prema njemu je rezerviran i premijer Miro Cerar, ali kaže da u pripremama za implementaciju arbitražne presude dobro surađuje.
Nakon povratka iz Zagreba gdje je ovog tjedna o otvorenim pitanjima dviju država imao dijalog s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, Cerar je za Slovenski radio kazao da su poneke Erjavčeve izjave o Hrvatskoj "nediplomatske" i "neprimjerene" jer Erjavec u zadnje vrijeme "previše misli na iduće izbore", ali da se obojica slažu da arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom nakon 29. prosinca, kad istječe 6-mjesečni rok, treba implementirati iako je Erjavec u prošlosti nekim javnim izjavama o arbitraži oslabio slovensku poziciju u tom procesu.

"Neki njegovi komentari su sasvim neprimjereni, ali aktivnosti oko arbitraže vodim ja, dok on kao i drugi ministri ima svoje zadaće. Sada je najvažnije da zajedno radimo i zanemarimo razlike. Od članova vlade očekujem manje riječi, a više djelovanja", kazao je Cerar u srijedu u razgovoru za Slovenski radio.

Dodao je da u pogledu donošenja odluka oko arbitraže nije bilo većih razlika, ali da nije dobro što Erjavec u svojim nastupima hrvatskoj strani "otkriva taktiku" kojom u pregovorima pristupa Slovenija.

"Na to sam ga već više puta upozorio i nadam se da ćemo ubuduće djelovati usklađeno", kazao je Cerar.


 

Komentara 145

Avatar imotska115
imotska115
16:10 22.12.2017.

Hrvati su opstajali na ovim prostorima prije Schengena tako će i dalje, a janezi neka se busaju.

ZO
zola
16:11 22.12.2017.

hrrrrrjavec je odgovoran (ministar ZZ) za propast arbitraže, zato je najglasniji za njenu implementaciju, jer mu je to slamka spasa na izborima

DU
Deleted user
16:16 22.12.2017.

Hahahahaha ko sto Hrvatska nece u NATO ili EU haha...jep mos mislit.Mada,mozda i bolje da nismo usli ali tu se ne pita puno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije