Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽUJE DA SU “PARAVAN ZA TERORISTE”

Erdoğan želi zabraniti stranku turskih Kurda

Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan hold flags and a banner as they gather in front of his hotel in Brussels
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
23.06.2021.
u 13:01

Pristaše lidera Turske Erdoğana u Bruxellesu daju mu podršku, a stranka na udaru, HDP, njegov je veliki kritičar

Glavna stranka turskih Kurda i treća najveća stranka u parlamentu došla je na udar pravosudnih vlasti, a Ustavni sud u ponedjeljak je dopustio da joj se sudi. Slučaj bi mogao na kraju dovesti i do zabrane što bi uzrokovalo pogoršanje odnosa turske države i tamošnjih Kurda.

Nakon što je državni odvjetnik još u ožujku zatražio od Ustavnog suda da zabrani Narodnu demokratsku stranku (HDP) optužujući ju da djeluje kao politička fronta zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK), Ustavni sud prihvatio je optužnicu koju je tužiteljstvo ponovo podiglo uz zahtjev za gašenje HDP-a.

Sud pokrenuo proces

Optužnicu kojom se ranije tražilo zatvaranje HDP-a, koju je Ustavni sud vratio radi dopunjavanja, ponovo je pripremio ured glavnog državnog tužiteljstva. Tužitelj traži zabranu rada za oko 500 članova stranke. HDP je jedan od najglasnijih kritičara predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, koji već dugo javno iznosi tvrdnje da je ta stranka zapravo paravan za “kurdske teroriste”.

Iz HDP-a su nakon podnošenja optužnice rekli kako će u slučaju zabrane političkog djelovanja te stranke osnovati novu stranku iako je tužitelj zatražio političku zabranu za više od 600 dužnosnika HDP-a. Predsjednik Turske ovog je puta dobio podršku i Stranke nacionalističkog pokreta (MHP), koja je također više puta zatražila zabranu HDP-a. Devlet Bahçeli, čelnik MHP-a, također je pozdravio taj potez tvrdeći kako je “HDP kriminalna organizacija zaogrnuta u politički ogrtač te je povijesna i moralna dužnost da se zabrani njen rad i nikada više ne dopusti pod drugim imenom”. HDP, koji je osvojio 11,7% glasova na parlamentarnim izborima 2018. godine i ima 55 od 600 mjesta u parlamentu, a optužio je vladajuću Erdoğanovu konzervativnu stranku AKP za oblikovanje politike suda, poriče bilo kakve veze s militantima.

S druge strane, PKK se još od 1984. bori protiv države uglavnom na kurdskom jugoistoku Turske. U sukobu je poginulo više od 40.000 ljudi. Američki State Department rekao je još u ožujku da će zabrana “dodatno potkopati” demokraciju, a Europska unija je poručila da će gašenje stranke “prekršiti prava milijuna birača u Turskoj”.

Sukobi na ulicama

Istodobno, naoružani napadač ubio je člana HDP-a Deniza Poyraza u pucnjavi u četvrtak u Izmiru za koju je HDP optužio vladajuću stranku kao “poticatelja ovog brutalnog napada”.

VIDEO Porast temperature u parkiranom automobilu: Za 22 minute sa 25 na 50 stupnjeva

Ključne riječi

Komentara 2

XA
xaron
00:04 24.06.2021.

Lako je zabraniti Kurdsku partiju, ali nemože zabraniti Kurde, kojih ima negdje izmedju 10-15 miliona. Ima i 10-tak miliona Aleva ( shia muslimana ) koje Erdo nesmatra muslimanima jer ne idu u djamije…Turska je veča puna problema.

LU
luminax
13:38 23.06.2021.

A pomagali su i finansirali Demokratski savez Kosova u vreme kada su Kosovo i Metohija bili deo Srbije . Zašto se sada ne zalažu za ista prava Kurda u Turskoj ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije