Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ustavne promjene

Erdoğan usmjerava turski brod daleko od Europe

Erdogan
Foto: Reuters
1/4
19.04.2017.
u 11:07

Prije referenduma čelnike oporbe strpao je u zatvore, što će biti s njima ako se izglasa smrtna kazna?

Mislio je da će pobijediti lagano, a njegov je referendum o ustavnim promjenama, prema turskim službenim izvještajima koje osporavaju turska oporba i međunarodni promatrači, prošao tek s 51,4% glasova.

Erdoğan je „za svaku sigurnost“ zatvorio čelnike oporbe, ušutkao imalo informativne slobode i bombardirao javnost svojim mitinzima. Tako je bilo lako pobijediti. Pobjeda ipak nije slatka, dapače. Još je i neispravne glasačke listiće morao pribrojiti kao valjane, u njegovu korist. Turska je zapravo podijeljena. I druga važna stvar: ne samo što njegov referendum nije prošao u turskoj metropoli Istanbulu i što je poražen do nogu u Izmiru, nego nije prošao ni u glavnom gradu Ankari.

Za Erdoğana su glasovali Turci iz unutrašnjosti zemlje, koji se plaše europeizacije, modernizacije, konkurencije. Isto se dogodilo i s Brexitom. U Londonu i velikim gradovima, da se i ne govori o Škotskoj i Irskoj, glasovalo se protiv izlaska Velike Britanije iz EU, a u zabitoj unutrašnjosti, ondje gdje možda nisu ni vidjeli stranca, pa barem i kao zalutalog turista, glasovali su za izolaciju. Fenomen nije za podrugivanje, već za dublju analizu. Zašto pučanstvo koje i ne zna što je globalizacija, konkurencija... odbija za to i doznati? Slušaju samo zastrašivanja.

Prema nekim analitičarima, Erdoğan bi sada mogao ublažiti svoj rječnik, ali čini se da neće biti tako. Jer, već najavljuje referendum o uvođenju smrtne kazne i o Turskoj u EU. Nakon što je svašta izgovorio o europskim državnicima, moglo bi se očekivati da će osobe koje su sada glasovale za njegove reforme izabrati i neulazak Turske u EU, a onda je i malen korak do uvođenja smrtne kazne.

Prije ovog referenduma sve oporbene čelnike strpao je u zatvor, što će biti s njima ako se izglasa smrtna kazna? Ona gotovo polovina Turaka koja nije glasovala za Erdoğanove reforme morat će biti oprezna. A kada čelnici, kao što je sada učinio Erdoğan, kažu da je referendum (ili izbori) bio najdemokratskiji, onda zasigurno nešto nije u redu. 

>>Erdogan najavio i referendum o EU. Izvanredno stanje još 3 mjeseca

>>Tayyip Erdoğan ubio je republiku i postao sultan, Trump ga je nazvao i čestitao mu. Ovo su 4 ključne promjene​

Komentara 22

Avatar intimus500
intimus500
12:17 19.04.2017.

"Erdoğan usmjerava turski brod daleko od Europe" ... sa srećom i što dalje od EU

ML
Mlakar
19:10 19.04.2017.

nitko ne pise dali je europa udaljila Tursku od Eu sa puno lazi oko toga da ce im dati viznu liberalizaciju, i 6 milijardi za to sto prihvacaju zbog evrope sami izbjeglice i tamo ih vracaju, eto nitko ne bi u europi glasao da Turska bude u Eu, ne bacajte krivicu samo erdoganu

AM
Axis Mundi
15:01 19.04.2017.

široko im polje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije