Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKA REAKCIJA

Erdogan: Turska ne podržava finsko i švedsko članstvo u NATO-u

Turkish President Erdogan Little Pilgrimage - Mecca
Balkis Press/ABACA/ABACA
13.05.2022.
u 15:24

Turska službeno podržava proširenje otkad se pridružila NATO savezu prije 70 godina. Svaka odluka o proširenju mora biti donesena jednoglasnom potporom svih zemalja članica.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da nije moguće da NATO članica Turska podrži planove Švedske i Finske da se pridruže Savezu, rekavši da su nordijske zemlje bile "dom mnogih terorističkih organizacija".

Finski plan da podnese zahtjev za članstvo u NATO savezu, najavljen u četvrtak, i očekivanje da će isto učiniti Švedska, dovest će do širenja zapadnog vojnog saveza kojem se protivi ruski predsjednik Vladimir Putin.

VIDEO: Prvom ruskom vojniku danas se sudi za ratni zločin, prijeti mu doživotni zatvor

"Pratimo razvoj događaja po pitanju Švedske i Finske, no nemamo pozitivne stavove", Erdogan je rekao novinarima u Istanbulu, dodavši da je bila greška što je Grčka u prošlosti prihvaćena za NATO članicu.

Turska službeno podržava proširenje otkad se pridružila NATO savezu prije 70 godina. Svaka odluka o proširenju mora biti donesena jednoglasnom potporom svih zemalja članica. 

"Kao Turska, ne želimo ponoviti slične greške. Dodatno, skandinavske zemlje su dom terorističkim organizacijama", rekao je Erdogan. "Čak su i zastupnici u nekim zemljama. Za nas nije moguće to podržati", dodao je. 

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah komentiralo Erdoganovu izjavu. NATO navodi da je članstvo otvoreno bilo kojoj "europskoj državi u poziciji da promiče načela Ugovora i doprinese sigurnosti sjevernoatlantskog područja."

VIDEO: Rusija ozbiljno zaprijetila: 'Bit ćemo prisiljeni odgovoriti vojnom odmazdom na odluku Finske'

Komentara 10

Avatar Barba
Barba
16:58 13.05.2022.

Erdogan spašava Milančeta.

ZD
zdenkoj
17:16 13.05.2022.

A i Grčka je bila greška?Aje erdogane ne pravi se pametniji nego jesi.

BA
Barba56
22:32 13.05.2022.

Erdogan misli na BiH .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije