Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Verbalni delikt

Erdogan 
progoni 
pijanista: Turska sudi velikom umjetniku Sayu

Fazil Say
Reuters/Pixsell
24.10.2012.
u 21:00

Deklariranom ateistu prijeti 18 mjeseci zatvora jer je na društvenoj mreži slao poruke koje “potiču mržnju i vrijeđaju vrijednosti muslimana”.

“Zašto je poziv jednog mujezina na molitvu trajao samo 22 sekunde? Je li se možda žurio ljubavnici ili flaši rakije?”, upitao je u travnju ove godine na Twitteru svjetski poznati turski pijanist i kompozitor Fazil Say (42) u nizu poruka u kojima je, bune se vjernici, ismijavao islam.

Odbacio sve optužbe

“Islamska predstava o raju – djevice čekaju, a vino teče u potocima. Je li nebo krčma ili bordel”, jedna je od poruka na društvenoj mreži zbog koje je tursko tužiteljstvo u lipnju podiglo optužnicu protiv pijanista Saya, deklariranog ateista.

Ove poruke zasmetale su jednom Sayovu sugrađaninu koji je uložio kaznenu prijavu, nakon čega je Državno tužiteljstvo u Istanbulu pokrenulo istragu i početkom lipnja podiglo tužbu zbog “vrijeđanja vjerskih vrijednosti”.

Say se u petak pojavio na sudu u Istanbulu i kazao da je “zapanjen” optužbom da je tvitovima “poticao mržnju i vrijeđao vrijednosti muslimana”. Odbacio je sve optužbe i ustvrdio da je samo proslijedio komentare drugih korisnika interneta.

Državni tužitelj zatražio je godinu i pol zatvora. Ako i bude osuđen za poticanje vjerske mržnje, Say neće morati u zatvor jer su u Turskoj sve zatvorske kazne koje su manje od dvije godine uvjetne. Say je proklamirani ateist i istaknuti kritičar konzervativno-islamski orijentirane vlade premijera Recepa Tayyipa Erdogana. Na “radikalne muslimane” u Erdoganovoj vladi Say gleda kao na veliku katastrofu za Tursku i često zbog toga u medijima najavljuje da će iseliti iz domovine. Drugi dom vjerojatno će naći u Njemačkoj – osam godina studirao je u Düsseldorfu i Berlinu.

Turska kao Eritreja

Mnogi su u Turskoj uvjereni da je proces protiv Saya osveta Erdogana i njegove vlasti protiv slobodnomislećih intelektualaca. Mnogi turski intelektualci i umjetnici suočili su se sa sličnim optužbama posljednjih godina.

Među njima je najpoznatiji nobelovac Orhan Pamuk, koji je prošle godine morao platiti 3700 dolara globe zato što je za švicarske novine izjavio da su “Turci ubili 30.000 Kurda i milijun Armenaca”. Čak i kritičari pijanista Fazila Saya sudski proces protiv njega smatraju velikim skandalom, koji će dodatno naškoditi imidžu Turske. Međunarodne organizacije upozoravaju da Turska sustavno krši prava na mišljenje i slobodu govora. Organizacija koja prati slobodu tiska oštro je kritizirala vladu premijera Erdogana i medijske slobode u Turskoj usporedila s Iranom, Eritrejom i Kinom. U turskim je zatvorima 76 novinara te mnoštvo političkih zatvorenika i generala.

>>Erdogan savjetuje Bošnjacima petero djece, Turcima dosta troje

Komentara 1

DU
Deleted user
09:03 25.10.2012.

Toliko o tolerantnom i ah tako naprednom islamu! Sapienti sat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije