Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽI JOŠ NOVCA

Erdogan prijeti Europi novim priljevom migranata

Foto: POOL New/REUTERS/PIXSELL
05.09.2019.
u 14:02

"Nismo imali dostatnu potporu i morat ćemo to učiniti kako bismo to dobili", dodao je, kazavši da je Turska potrošila 40 milijarda dolara a od Europske unije je dobila tek tri milijarde eura za prihvat sirijskih izbjeglica.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja primila više od četiri milijuna izbjeglica, zaprijetio je u četvrtak da će pustiti novi val migranata u Europsku uniju ako ne dobije veću međunarodnu pomoć.

Više od 3,5 milijuna tih izbjeglica su Sirijci i Ankara želi da se u toj zemlji uspostavi "sigurna zona" kamo bi se mogli vratiti onamo.

"Ako se to ne dogodi, morat ćemo otvoriti vrata. Ili ćete nam pomoći, ili, ne učinite li to, žao mi je, postoje granice dokle možemo trpjeti", rekao je u televizijskom nastupu u Ankari.

"Predlažemo uspostavu sigurne zone (...) ako to učinimo, to će pomoći Turskoj", dodao je.

Usto je upozorio na stanje u Idlibu - sirijskoj pokrajini uz tursku granicu, gdje živi oko 3 milijuna ljudi - koja je na meti bombardiranja režima u Damasku i odakle sve veći broj afganistanskih migranata ulazi u Tursku.

"Nismo imali dostatnu potporu i morat ćemo to učiniti kako bismo to dobili", dodao je, kazavši da je Turska potrošila 40 milijarda dolara a od Europske unije je dobila tek tri milijarde eura za prihvat sirijskih izbjeglica.

Turska i EU su 2016. potpisali ugovor koji predviđa povratak u Tursku migranata koji su ilegalno ušli u Grčku, u zamjenu za financijsku pomoć od 6 milijarda eura europskog novca Ankari.

"EU je do danas isplatio 5,6 od odobrenih 6 milijarda eura", odgovorila je pak glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud, obećavši "uskoro" i ostatak.

Komentara 9

Avatar VinkoL
VinkoL
14:49 05.09.2019.

A da te izbjeglice prime bogate arapske zemlje, bogati šeici? I ovak im treba radna snaga. Ili je možda cilj uništiti kulturne nacije, islamizirati Europu, prvenstveno "dinamitizacijom"?

DU
Deleted user
14:17 05.09.2019.

Opet ucjena - zakaj me to ne čudi!!!

ZI
zimerman
17:00 05.09.2019.

Sramota šta smo sebi dozvolili , zato se možemo zahvaliti političkoj ljevici koja se prodala za političke interese.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije