Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'BiH ne ide naprijed'

Erdogan nakon sastanka s Grabar-Kitarović: Daytonski sporazum treba mijenjati

Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.01.2019.
u 21:40

Erdogan je najavio kako će uskoro doći u Zagreb s brojnim gospodarstvenicima, a kao cilj postavio je povećanje trgovinske razmjene

Daytonski sporazum je u svoje vrijeme bio dobar jer je donio mir, no treba ga mijenjati jer Bosna i Hercegovina ne ide naprijed, rekao je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Ankari. Predsjednica je boravila u jednodnevnom državnom posjetu Turskoj, koji je otpočela odavanjem počasti na grobu Mustafe Kemala Ataturka, nastavila sastankom s predsjednikom turskog Binalijem Yildirimom, te završila dvosatnim razgovorom s turskim predsjednikom.

- Utvrdili smo da Daytonski sporazum nije adekvatan i ne pomaže BIH u napretku. Želimo da BiH s Bošnjacima, Srbima i Hrvatima bude jaka zemlja koja će napredovati u miru - kazao je Erdogan. Turski se predsjednik založio za ponovnu aktivaciju trilateralnog mehanizma koji čine Hrvatske, Turske i BiH, koje su u tom formatu od 2010. do sad održale sedam sastanaka.

Kolinda Grabar-Kitarović i Recep Tayyip Erdogan
1/15

- Trilateralni mehanizam je veoma važan, iako smo ga zapostavili - rekao je Erdogan koji očekuje da će se ponovno aktivirati nakon osnutka vlade BiH. Na pitanje novinara o izborima, odnosno o izboru hrvatskog člana u predsjedništvo BiH bošnjačkim glasovima, turski je predsjednik kazao kako su izbori volja glasača i da ne može odgovoriti koliko je Bošnjaka glasalo za Željka Komšića kojega Hrvati u BiH ne prihvaćaju kao svog legitimnog predstavnika.

- Naš je cilj na osnovu ovakvog rezultata postići kompromis - rekao je.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako će Hrvatska ustrajati na dijalogu, ali i inzistirati na provedbi odluke Ustavnog suda o izbornom zakonu u BiH, dodavši kako se slaže s novinarskom konstatacijom o puzajućim promjenama Daytonskog sporazuma.

- Nastavit ćemo pružati našu potporu BiH, ali i zagovarati ne samo formalnu jednakost njezinih naroda. Mora se osigurati demokratsko pravo svakog od triju naroda da izaberu svoje legitimne predstavnike - kazala je predsjednica.

Iako su Hrvatska i Turska u isto vrijeme otvorile pregovore za članstvo, put Ankare brzo je zaustavljen, uz brojne kritike iz Bruxellesa o kršenjima ljudskih prava. Ipak, Erdogan u Zagrebu vidi snažnog zagovaratelja Turske u EU, što je potvrdila i predsjednica, kazavši da će ta tema biti na dnevnom redu hrvatskog predsjedanja EU.

Erdogan je najavio kako će uskoro doći u Zagreb s brojnim gospodarstvenicima, a kao cilj postavio je povećanje trgovinske razmjene koja bi sa sadašnjih 500 milijuna dolara trebala porasti na milijardu godišnje. Prostora za suradnju ima u energetici, prometnoj povezanosti i prehrambenoj industriji. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da su brojne hrvatske tvrtke stekla za svoje proizvode certifikat halal te ih mogu izvoziti u muslimanske zemlje poput Turske.

Pogledajte video burne reakcije ministra Krstičevića u Saboru:

Komentara 197

DU
Deleted user
22:07 16.01.2019.

Izgleda kako još nitko nije Kolindi rekao da je EU zbog Erdoganovog drastičnog reduciranja demokracije i sekularizma odustala od prijema Turske u zajednicu. Zato je podržavanje Turske trenutno suprotno volji većine članica unije. Kolinda uvijek promaši, ali se izgleda ne može suzdržati od velikih riječi koje se redovito već pokazuju običnim floskulama.

LC
Lepi Cane
21:49 16.01.2019.

On je zločinac i jedan od većih diktatora na ovim prostorima, nema smisla s njim išta razgovarati.

PR
prajdali100
22:37 16.01.2019.

Yupiiiiii ! Ide islamski centar u Sisku.Kad Erdogan dođe u Zagreb ova će vjerojatno potpisati i islamski centar u Dubrovniku, a za to vrijeme Hrvati se zatiru u BiH.Ma " bravo" gomilo diletanata ......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije