Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor u Sočiju

Putin i Erdoğan održali četverosatni sastanak - postigli su dogovor

Russian President Putin meets with Turkish President Erdogan in Sochi
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/2
05.08.2022.
u 20:37

Tijekom četverosatnog sastanka dvojica čelnika dogovorila su se da će "ojačati trgovinsku razmjenu" između dviju zemalja i "postupati u smjeru zajedničkih očekivanja u području gospodarstva i energetike", navodi se u priopćenju iz Kremlja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan dogovorili su se u petak na sastanku u Sočiju da će ojačati gospodarsku i energetsku suradnju, priopćio je Kremlj.

Tijekom četverosatnog sastanka dvojica čelnika dogovorila su se da će "ojačati trgovinsku razmjenu" između dviju zemalja i "postupati u smjeru zajedničkih očekivanja u području gospodarstva i energetike", navodi se u priopćenju.

Riječ je u prvom redu o prometnom sektoru, poljoprivredi, financijama i građevinarstvu, kao i o sektoru turizma.

S političke strane, oni su naglasili "ključnu važnost iskrenih, otvorenih odnosa punih povjerenja između Rusije i Turske kako bi se osigurala regionalna i međunarodna stabilnost", naglašava se u priopćenju.

Na početku susreta u Sočiju, Putin je zahvalio Erdoganu za njegove napore koji su omogućili da se postigne sporazum između Moskve i Kijeva o izvozu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru.

"Zahvaljujući vašem izravnom sudjelovanju i posredništvu glavnog tajništva UN-a problem vezan uz izvoz ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka je riješen. Isporuke su već krenule i na tom vam zahvaljujem", rekao je Putin. 

Naglasili su da je potrebno u cijelosti provesti dogovor o izvozu žita postignut u Istanbulu, uključujući rusko žito, gnojiva i sirovine za njihovu proizvodnju, stoji u zajedničkom priopćenju.

Turska je posredovala u sklapanju dogovora Ukrajine, Rusije i UN-a u Istanbulu prošli mjesec o nastavku izvoza žita iz ukrajinskih luka na Crnom moru nakon višemjesečne blokade.

Putin je spomenuo i ulogu Ankare u tranzitu ruskog plina prema Europi, preko plinovoda TurkStream. "Europski partneri trebaju biti zahvalni Turskoj jer ona osigurava neometani tranzit ruskog plina".

Dogovorili su da će dio ruskog plina biti plaćan u rubljima, prenio je Interfax pozivajući se na zamjenika ruskog premijera Aleksandra Novaka.

Putin i Erdogan potvrdili su i da su odlučni surađivati u borbi protiv svih terorističkih organizacija u Siriji, prenosi Reuters.

VIDEO: Hrvatska slavi 27. obljetnicu vojno-redarstvene akcije 'Oluja'

Komentara 42

DO
domolub
23:35 05.08.2022.

ua tko je napravijo Blokadu .pa vi sami gospodo iz moskve nemojte druge optużivat i propagandu pravit ko neki NAMA HRVATSKI KOMSIJE

DU
Deleted user
11:36 06.08.2022.

Vrlo jednostavno, Putin želi obnoviti sovjetski savez tako da je rat bio neizbježan. Razloge poput denacifikacije ili opasnost od nato saveza mogu progutati samo ograničeni.

AL
alzamalo
02:28 06.08.2022.

Jel zahvalio Turcinu na bayraktarima? Licemjerje je na sve strane, tako da ovi sto pokusavaju opravdati "spasioce sveta" malo morgen, samo onaj u rovu ne kalkulira,brani sebe, svoj dom,obitelj i cast.. tada je nepobjediv!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije