Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gnjev diljem muslimanskog svijeta

Erdogan: Europa frontom prema muslimanima priprema svoj kraj

People protest in Karachi
Foto: AKHTAR SOOMRO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/6
28.10.2020.
u 08:20

Islamski svijet bojkotira francuske proizvode dok turski lider potpiruje vatru

Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da će Pariz i dalje stajati iza objava karikatura proroka Muhameda jer je to dio slobode, koju je dao tijekom nacionalnog odavanja počasti profesoru Samuelu Partyju kojem je odrubljena glava tijekom islamističkog napada jer je te crteže pokazivao tijekom nastave, izazvala je gnjev u cijelom islamskom svijetu. Izjava, koja je na početku bila samo prepucavanje između predsjednika Macrona i turskog "sultana" Erdo?ana (poručio je francuskom lideru da ide na mentalno liječenje), izazvala je opći gnjev u gotovo cijelom islamskom svijetu, koji je pozvao i na bojkot francuskih proizvoda u svim trgovinama.

Ujedinjeni i S. Arabija i Iran

Na društvenim mrežama odmah su osvanule slike praznih polica na kojima su prije bili proizvodi uvezeni iz Francuske koji su bačeni u smeće. Bojkot francuskih proizvoda zasigurno bi mogao znatno štetiti francuskoj ekonomiji. Svjestan toga, Macron je pokušao smiriti muslimane, pa je na arapskom jeziku izgovorio da nije protiv islamske vjere, već protiv islamskog radikalizma. Macronove izjave izazvale su veću lavinu u islamskom svijetu nego karikatura proroka Muhameda kada je prvi put objavljena u rujnu 2005. u danskom listu "Jyllandposten", koji je objavio seriju karikatura u kojoj se Muhameda prikazuje i kao terorista. Tada su osim velikih prosvjeda i bojkota danskih proizvoda paljene i danske zastave.

>> FOTO Prosvjedi u Pakistanu, Bangladešu i Palestini zbog Macronove izjave

People protest in Karachi
1/6

Objava karikatura proroka Muhameda u listu "Charlie Hebdo" rezultirala je terorističkim napadom koji su na redakciju tog lista izveli pripadnici Al-Qaide i ubili 12 ljudi. Macronova izjava prvi je put ujedinila islamske radikale i umjerene. Tako je umjerena Islamska organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu (ISESCO), sa sjedištem u Rabatu u Maroku, oštro osudila "antiislamsku kampanju" koju je pokrenuo Macron, naglašavajući da francuski predsjednik otvoreno krši vjerske slobode muslimana u zemlji i time potiče antiislamsku kampanju te izaziva dodatne sukobe i podjele, dodajući da vrijeđanje proroka Muhameda od strane francuskih dužnosnika izaziva tugu i bijes više od 1,5 milijardi muslimana.

Uz svakodnevne prosvjede ispred francuskih predstavništava, mnoge zemlje pozvale su francuske veleposlanike te im uručile protestne note. Iako su inače ljutiti neprijatelji, Iran i Saudijska Arabija ujedinili su se u nezadovoljstvu stajalištem Francuske prema karikaturama proroka Muhameda. Zbog straha od osvete, Francuska je pozvala svoje građane koji borave ili putuju u nekoliko većinski muslimanskih zemalja da poduzmu dodatne sigurnosne mjere. Francusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je nove upute građanima u Indoneziji, Bangladešu, Iraku, Mauritaniji i Turskoj da budu oprezni.

Muslimani: Nismo progonjeni

Indikativno je da EU još uvijek, unatoč gnjevu i bojkotu francuskih proizvoda diljem islamskog svijeta, smatra da je to zapravo samo sukob između dvojice predsjednika, Macrona i Erdogana. Erdogan koristi svaku situaciju kako bi dokazao da je on zaštitnik svih muslimana.

- Europa frontom koji je otvorila protiv muslimana priprema svoj kraj. Ako se toga ne riješe što prije, ova bolest će srušiti iznutra cijelu Europu - rekao je Erdogan, dodajući da je "napadima na prava muslimanskih građana, europski fašizam prešao u novu fazu".

Čelnici muslimana u Francuskoj nastoje smiriti situaciju pozivajući na razum. - Francuska je velika zemlja, muslimanski građani nisu progonjeni, slobodno grade džamije i prakticiraju svoju vjeru - kazao je čelnik Francuskog vijeća za muslimansku vjeru Mohamed Musaui.

Komentara 5

Avatar Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
Dmitrij Ivanovič Mendeljejev
09:15 28.10.2020.

Europa NE priprema frontom prema muslimanima svoj kraj!! Ali ga ipak priprema. Priprema ga izbjegavanjem stvaranja svog potomstva, odnosno (da se tak izrazim) NEpravljem i NEradjanjem djece. Eurpski bracni i vanbracni parovi imaju sve manje djece. Sve vise parova sese odlucuje na zivot bez djece. Europljani (opet da se tako izrazim) prave djecu sve kasnije, a Europljanke sve kasnije radjaju. Eurpski parovi uglavnom imaju jedno djete, sve rjedje dvoje a jos redje troje. Europljani i Europljanke u bogatijim drzavama i boljeg imovnog stanja svoju djecu podredjuju karijerama i stalnoj trci za jos novca, a u siromasnijim izbjegavaju djecu zbog loseg imovnog stanja. I to je to! To je put u propast i izumiranje, a ne front prema Muslimanima.

DU
Deleted user
08:39 28.10.2020.

Očigledno je da današnji zapadnjaci ne shvaćaju realnost.

DU
Deleted user
11:52 29.10.2020.

Ne znam zašto ovakve članke možemo komentirati ako ih većinu obrišete! Što bi htjeli, da napišem da volim, poštujem i cijenim Redžepa i njemu slične??? Ne mogu to napisati. Evo, jel mi je komentar sad "kompatibilan"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije