Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izazov za Bruxelles

Erdoğan: EU nas neće, okrećemo se Rusiji i Kini

'Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan gestures as Russia's President Vladimir Putin prepares to sit during their meeting in Istanbul December 3, 2012. Three Russian government sources told Reuters
Reuters/Pixsell
29.01.2013.
u 12:02

Tayyip Erdoğan ide prema realizaciji ideje o Turskoj kao važnom faktoru u trokutu velikih sila, uz Europsku uniju i Rusiju.

Je li Turcima dosadilo čekati na vratima Europske unije, s kojom je pregovore o pristupanju u članstvo otvorila iste godine kad i Hrvatska, 2005. godine, ali Turska je prije toga 42 godine pokušavala započeti pregovore.

Hrvatska ove godine, ako Slovenci budu dali, ulazi u Uniju, a Turska, kažu analitičari, ne dobiva ni pohvale za reforme koje provodi. Čini se da turski vođe žele pokazati da je toga dosta pa je turski premijer Recep Tayyip Erdoğan najavio je da će Turska potražiti alternativu. A alternativa je tzv. Šangajska skupina, skupina azijskih zemalja okupljenih oko Rusije i Kine, tu su još bivše republike Sovjetskog Saveza, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Šest azijskih zemalja

Tih šest azijskih država povezalo se iz sigurnosnih razloga, održavaju zajedničke vojne vježbe, a razvijaju i ekonomsku suradnju. "Naši nas dužnosnici redovito izvještavaju o napretku u pregovorima s EU. Međutim, EU nije otvorena i potpuno jasna u odnosima prema Turskoj. Neka više jasno kažu što žele s nama pa da znamo što nam je činiti. Samo pričaju i nikako da nam kažu nešto konkretno", rekao je Erdoğan za Agenciju Anadolija. "Zbog svih negativnosti s Europskom unijom moramo tražiti alternativu. Predsjedniku Rusije Putinu rekao sam da smo spremni ući u Šangajsku organizaciju za suradnju. Rekao sam da želimo postati članica Šangajske skupine pa da EU kažemo zbogom", oštar je bio turski premijer.

Premijer ne bira riječi

Analitičar Vlatko Cvrtila kaže da je riječ o upozorenju kojim Erdoğan želi reći da Turska ima i alternativu, da EU nije jedina opcija.

– Čini se da on ide prema realizaciji ideje o Turskoj kao važnom faktoru u trokutu velikih sila, uz Europsku uniju i Rusiju. Erdoğan ne bira riječi. Primjerice, kad je riječ o sporu s Francuskom o genocidu nad Armencima, a želi pokazati i da je Turska ojačala svoje pozicije – kaže Cvrtila.

Vojni analitičar s portala obris.org Igor Tabak kaže kako Šangajska skupina nije skupina jako međusobno povezanih zemalja te da uopće nije usporediva s EU.

– To je dosta labavo društvo, radikalno drugačije od EU. A Turska je ozbiljna država koja je provela velike reforme za EU i za to nije honorirana – kaže Tabak.

Riječ je o odnosu civilnih vlasti i vojske, u čemu Turska provodi reforme po uzoru na zapadne demokracije. Međutim, u slučaju Turske suzbijanje utjecaja vojske ne mora značiti rast demokratskih utjecaja, a u Turskoj ima i teških pitanja o poštovanju ljudskih prava i slobode medija.

>>Turska investicijska invazija na Hrvatsku

Ključne riječi

Komentara 7

ZA
zagabria1
12:19 29.01.2013.

ovo svakako nije dobar scenarij za EU. Sa jedne strane okružena Rusijom koja se nije odrekla imperijalizma, sa druge Turskom. To može izazvati samo probleme, u prvom redu vojno-sigurnosne za EU. Biti će zanimljivo vidjeti kako će reagirati Amerika akoo turski saveznik. No Turska je vjerojatno svjesna da je već ratovala sa Rusijom tako da to savezništvo nije baš prirodno niti iskreno

WE
WelcomeToCroatia
12:22 29.01.2013.

Bas sam i ja htio napisati da neka povedu i Srbiju. Bili ste brži. Turska si je bas izabrala odlicno društvo. Sve redom časne i demokratske zemlje. Razumijem ja njih da im je dosadilo čekati da se vrata EU ii za njih otvore, ali je do njih, ne do EU. Oni u tiho četrdesetak godina nisu proveli potrebne promjene, štoviše, u nekim su se stvarima unazadili, a sad se čude... Ako politički i strategiski okrenu leđa zapadnim zemljama, onda neka napuste i NATO, jer nije zrdavo sjediti na dvije stolice, nažuljati će se.

CI
cinbenik
10:18 29.01.2013.

Erdogan je otprilike,kao Seselj i njemu slicni,kojima popovi vode vlast...........Zeli vracati Tursku nazad,ponizavati Ataturka,koji i jeste bio EU,a on politiku skerce u drugi pravac................Turska je vazan faktor i bila je normalnija prije Erdogana,za kojeg kazu da je jos kao grdaonacelnik Istambula,gasio" EU modele zivljenja,branio turizam,campovanje,pice...............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije