Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što nakon turskog referenduma

Erdoğan će pojačati represiju i još ojačati

A woman shows her hand, which reads
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL
24.04.2017.
u 14:00

Podrška Erdoğanu mahom je stizala iz ruralnijih dijelova Turske i dijaspore

Tijesnom pobjedom od 51,4 posto za i 48,6 posto protiv, turski predsjednik Erdoğan jedva je uspio na referendumu progurati ustavne promjene koje mu daju sultanske ovlasti. Erdoğan će nakon ovog referenduma još više učvrstiti vlast, nastaviti progoniti neistomišljenike te bez problema na predsjedničkim izborima za dvije godine pobijediti jer će eliminirati sve potencijalno opasne protivnike. Poznato je kako je Erdoğan zatvore već natrpao svojim protivnicima i neistomišljenicima. Nakon pokušaja vojnog udara uspio je neutralizirati najvećeg konkurenta koji mu je ugrožavao predsjedničku poziciju, Fethullaha Gülena, ali je nastavio obračun i s drugim protivnicima.

U Istanbulu je uhićena Burcu Çelik Özkan, oporbena zastupnica u turskom parlamentu i članica prokurdskog HDP-a, treće najveće stranke, koja je kritizirala referendum i upozoravala na nepravilnosti. Isto tako, iza rešetaka se već nalazi trinaest zastupnika HDP-a, uključujući njegova dopredsjednika Selahattina Demirtaşa i Figen Yüksekdağ, jednu od čelnica stranke kojoj je oduzet i zastupnički mandat.

Analitičari su uvjereni kako će Erdoğan suvereno vladati Turskom najmanje desetak godina jer u ovom trenutku gotovo da nema nikakve konkurencije koja bi ga mogla svrgnuti s vlasti. Vladat će, unatoč činjenici da je duboko podijelio tursko društvo na vjernike i nevjernike, kao i da uvođenje apsolutizma nije prošlo u najvećim turskim gradovima, Istanbulu, Ankari i Izmiru, kao i među dijasporom u SAD-u i Velikoj Britaniji. Ali je prošlo zahvaljujući ruralnoj Turskoj i državama EU u kojima živi snažna i brojna turska zajednica.

Neistomišljenici se ujedinjuju s kandidatom koji pobjeđuje     

Zbog diktature i represije koju će Erdoğan sada pojačati, i to nad političarima, intelektualcima, novinarima i sekularnim Turcima, kod Turaka će se probuditi inat i pojavit će se bunt koji će ujediniti sve sekulariste i protivnike Erdoğana koji nisu pripadnici niti simpatizeri Muslimanskog bratstva. S obzirom na to da je rezultat referenduma bio tijesan i da je bilo nepravilnosti u Erdoğanovu korist, na sljedećim izborima mogao bi se iznjedriti protukandidat koji će ga pobijediti.

Narod izlazi na ulice, Erdoğan se povlači     

Bunt zbog Erdoğanove represije nad neistomišljenicima i sekularistima uzrokovat će masovne demonstracije, slične onima u Egiptu, Tunisu, Libiji. Neće ih moći zaustaviti ni vojska ni policija, pa čak ni Erdoğanova republikanska garda. U tom će slučaju Erdoğan zasigurno pasti ili će biti prisiljen odstupiti.

> > Sekularnu državu Kemala Atatürka srušit će Erdoğan, politički islam i EU

Komentara 5

AL
alexije
15:10 24.04.2017.

E Hassane kad bi ove tvoje 3 zadnje recenice bile istina to bi spasilo Tursku a pitanje je kako ce biti.Da ih ponovim. Bunt zbog Erdoğanove represije nad neistomišljenicima i sekularistima uzrokovat će masovne demonstracije, slične onima u Egiptu, Tunisu,u, Tunisu, Libiji. Neće ih moći zaustaviti ni vojska ni policija, pa čak ni Erdoğanova republikanska garda. U tom će slučaju Erdoğan zasigurno pasti ili će biti prisiljen odstupiti.

ML
Mlakar
17:18 24.04.2017.

dok jos pise iz sirije nas najbolji novinar, to onda znaci da jos je ziv, i da ga pobunjenici tamo nisu uspeli ubiti,ziveo nam hassane makar i u tako podeljenoj i raspadaloj drzavi siriji

HO
homofob
16:58 24.04.2017.

Svjetom dolaze na vlast eticki najlosije sto covjecanstvo ima za ponuditi uz pomoc najprimitivnijih i njihovin niskih barbarskih pobuda. Mracni srednji vjek se ponovno vraca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije