Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svjetski ekonomski rat

Erdoğan: Trump nas tuče gospodarskim raketama

Reuters
13.08.2018.
u 17:13

Zamislite da je jedan euro sa 7,5 skočio na 12 kuna, i to u samo osam mjeseci – takva drama događa se u Turskoj

– Oni koji su planirali izvesti državni udar u srpnju 2016. sada to žele učiniti ekonomskim putem – rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u govoru na političkom skupu u subotu navečer aludirajući na Donalda Trumpa nakon što je američki predsjednik udvostručio carine za turski čelik i aluminij, izazvavši pad turske lire za 19 posto u jednom danu u odnosu na dolar i euro.

– Rakete gospodarskog rata ispaljene su na Tursku – zagrmio je Erdoğan.

Goldman Sachs upozorava

– Oni koji se ne mogu s nama nositi izveli su digitalne valutne urote koje nemaju veze sa stvarnošću naše zemlje, s našom proizvodnjom i stvarnom ekonomijom – rekao je Erdoğan na skupu svoje stranke AK u Rizeu na Crnome moru naglašavajući kako se Turska “ne urušava, niti je razorena, niti je u stečaju ili krizi”.

Erdoğan već dugo ponavlja poziv Turcima da prodaju svoje dolare i eure kako bi spriječili dalje potonuće lire. Turska lira izgubila je čak 60,5 posto vrijednosti samo u ovoj godini. Na početku ove godine jedan euro vrijedio je 4,5 lira, a sada vrijedi 7,2 lire. Za usporedbu s Hrvatskom – to je kao da umjesto 7,5 kuna za jedan euro danas moramo izdvojiti čak 12 kuna!

Trump je kaznio Tursku jer je Erdoğan rekao da se neće obazirati na sankcije koje je Trump ponovno uveo Iranu. Nakon toga Trump je tvitao: “Upravo sam odobrio udvostručivanje tarifa na čelik i aluminij iz Turske, dok njezina valuta, turska lira, pada u odnosu na naš vrlo snažan dolar. Carine za aluminij sada će biti 20 posto, a čelik 50 posto. Naši odnosi s Turskom u ovom trenutku nisu dobri!”

Prije toga Washington je uveo i sankcije članovima turske vlade zbog odbijanja Ankare da pusti iz zatvora američkog pastora Andrewa Brunsona. Brunson je uhićen u listopadu 2016. u okviru čistki nakon neuspjelog puča u srpnju iste godine.

Oči turske javnosti uprte su u Erdoğana, ali i u ministra financija Berata Albayraka, Erdoğanova zeta, koji su, kao odgovor Trumpu, najavili jačanje trgovine s i Iranom, Kinom i Rusijom.

Američka banka Goldman Sachs upozorava da bi daljnji pad vrijednosti turske lire mogao dovesti do propadanja banaka u zemlji. Problem je što Goldman Sachs “upozorava” na činjenicu za koju nije toliko krivo tursko gospodarstvo koliko manipulativni napadi na tursku valutu iza kojih stoje Washington i financijska elita s Wall Streeta.

Između ostalog, Goldman Sachs upozorava da će mogući daljnji pad tečaja, s obzirom na to da se za jedan američki dolar već treba izdvojiti više od 7 turskih lira, turske banke staviti u tako strašnu poziciju da će se najveće od njih urušiti, “pojesti” kapitalne rezerve banaka.

Dva ista ega i karaktera

Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država, koji su saveznici unutar NATO-a, pali su na najniže grane u posljednjih nekoliko desetljeća zbog niza pitanja, od različitih interesa u Siriji, turske ambicije da kupi ruski obrambeni sustav do američkog pastora Brunsona koji je u zatvoru u Turskoj pod optužbom za terorizam.

Analitičari su uvjereni da će se tenzije i sukobi nastaviti s obzirom na to da je došlo do sukoba dvojice predsjednika, Erdoğana i Trumpa, istog ega i karaktera. Pitanje je koji će prije popustiti.

Donald Trump vodi pravi svjetski gospodarski rat carinama i sankcijama – za koje smatra da su trenutačno najbolje oružje – protiv Kine, Sjeverne Koreje, Rusije, Meksika, Irana, Turske...

>> Izbrojano manje od trećine glasova: Erdogan osvaja 58, a Ince 27 posto glasova

1/13
Ključne riječi

Komentara 20

JO
josip
17:22 13.08.2018.

sto ste zasluzili to ste i dobili

DU
Deleted user
17:33 13.08.2018.

Erdogančići malo se se previše osilio,eto sultane ti možeš sve.

DU
Deleted user
17:27 13.08.2018.

Ovo kmečanje i kukulelekanje mi odnekud poznato i slično ovom turskom. Ne mogu se sjetiti od kud.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije