Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovrhama protiv ovrha

Epska bitka na četiri fronte za Petračevu vilu u Grškovićevoj

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
23.06.2016.
u 12:25

Vladimir Zagorec pokrenuo je ovrhu protiv Hrvoja Petrača, njegova bivša supruga želi je spriječiti, a za spis se zainteresirala i država

Obiteljska stambena zgrada u Grškovićevoj ulici 21 u vlasništvu Hrvoja Petrača mogla bi se, zahvaljujući ovrsi koju je protiv njega na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu pokrenuo Vladimir Zagorec, naći u državnom vlasništvu. Naime, u ovršnom postupku nad Petračevim nekretninama, kojima Zagorec želi namiriti svoja potraživanja jer mu nekadašnji bliski suradnik nije isplatio 5,9 milijuna kuna na ime naknade štete za otkupninu danu 2004. otmičarima njegova sina, kao zainteresirana strana pojavilo se i Županijsko državno odvjetništvo. U sudski spis stigao je faksom dopis kojim Županijsko državno odvjetništvo traži uvid u cijeli slučaj, a svoj interes obrazlažu činjenicom da već godinama od Zagorca pokušavaju naplatiti 39,4 milijuna kuna nelegalno stečene imovinske koristi iz afere Dragulji.

Umiješala se bivša žena

Država je još 2009., nakon što je presuda u slučaju krađe dragog kamenja iz sefa MORH-a postala pravomoćna i ovršna, Zagorcu blokirala sve bankovne račune u Hrvatskoj i počela mu plijeniti brojnu imovinu, no zahvaljujući Zagorčevim pravnim manevrima prisilna se naplata prolongira već godinama. Oko Zagorčevih nekretnina vodi se više sporova na Općinskom građanskom sudu, a posljednja javna dražba njegova stana od 311 četvornih metara u Hatzovoj ulici nije bila uspješna jer se za nekretninu vrijednu oko sedam milijuna kuna nije javio nijedan kupac. Velika je vjerojatnost da će se na drugoj dražbi država pojaviti kao kupac. U tom je slučaju država oslobođena plaćanja kupoprodajne cijene te stan samo upisuje u svoje vlasništvo. Sudeći po interesu za ovršni postupak Zagorca nad Petračem, država očito svoju priliku za naplatu djela duga vidi i u stjecanju vlasništva nad Petračevom vilom.

Naravno, ako Zagorec uspije u ovrsi protiv Petrača. Stambena zgrada u Grškovićevoj 21 ima ukupno 920 kvadrata, a prema zemljišnim knjigama u Petračevu je vlasništvu trećina vile. Osim te zgrade, Zagorec je Petraču ovršio i stan od 35 kvadrata na Trgu žrtava fašizma. No, osim ove tri strane, za vilu i stan bori se i Petračeva bivša supruga Alica Petrač koja se umiješala u spor predloživši odgodu ovrhe navodeći da su nekretnine kupljene dok su njih dvoje bili u braku pa je riječ o bračnoj stečevini. Zagorčevi su odvjetnici Alici Petrač poručili da je imala 20 godina da zaštiti svoju imovinu i upiše se kao suvlasnik nad nekretninama te su sudu predložili da odbaci njezin prigovor na ovrhu. Sutkinja Općinskog građanskog suda odbacila je prijedlog Alice Petrač da se ovrha nad spornim nekretninama odgodi te ju je uputila da pokrene parnični postupak protiv bivšeg supruga i Zagorca kako bi se ovrha proglasila nedopuštenom. I Zagorec i Alica Petrač žalili su se na takvu sudsku odluku, a zagrebački Županijski sud nedavno ju je potvrdio odbacivši njihove žalbe. Drugostupanjski sud u svom rješenju naglasio je kako Alica Petrač nije “učinila vjerodostojnim da bi provedbom ovrhe pretrpjela nenadoknadivu štetu ili bi ona bila teško nadoknadiva”. Ako želi ostvariti svoj udio u toj imovini, Petračeva bivša supruga može podnijeti tužbu, no to neće odgoditi nastavak ovrhe.

Građevinsko vještačenje

Do završetka ovrhe sudu je sada preostalo samo da odredi vrijednost vile u Grškovićevoj. U spisu već piše procjena Porezne uprave da četvorni metar u Grškovićevoj ulici stoji 15.649 kuna, a na Trgu žrtava fašizma 11.923 kune. U predmetu je zatražena dodatna procjena vrijednosti vile, a to će se utvrditi građevinskim vještačenjem, dok je za Petračev stan od 35 kvadrata utvrđena vrijednost od 411.486 kuna. Zbog procjene vrijednosti vile sutkinja koja vodi ovaj predmet za rujan je zakazala i očevid u Grškovićevoj.

Komentara 9

Avatar anlaser
anlaser
12:32 23.06.2016.

Sirotinju izbacujete na ulicu bez pardona a kriminalci godinama zahebavaju i prolongiraju .Kakav ku.ac general.Kriminalac.Za takve je nekad bio Goli otok.Neprijatelj države i naroda .Točka.Robija!

OB
ObrenM
13:10 23.06.2016.

Koje moralne vertikale!? Uz blagoslov predsjednika pokrali su veliki dio drzave, a sada bi nastavili gdje su stali.Najzanimljivije je sto obje opcije kada su na vlasti nista ne poduzimaju, jer su svi debelo umoceni.Da bi svoja nedjela opravdali pred narodom piju krv najpotrebitijima ovrhama i delozacijma.

LI
lijevcapolje
12:24 23.06.2016.

koja smo mi banana od drzave

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije