Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARLAMENTARNI IZBORI

Epilog turbulentnih izbora u Albaniji. Edi Rama proglasio pobjedu: 'Oborili smo rekord'

Edi Rama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
28.04.2021.
u 00:30

Nakon predizborne kampanje obilježene uvredama, optužbama za korupciju i nasilje, glasanje i prebrojavanje su se odvijali bez većih problema i Edi Rama je obećao raditi zajedno s oporbom

Albanski premijer Edi Rama proglasio je u utorak "najljepšu pobjedu" nakon uspjeha socijalista na parlamentarnim izborima u Albaniji koji bi mu trebali omogućiti treći mandat.

"Oborili smo rekord", rekao je šef vlade tisućama svojih pristaša koji su mahali zastavama na Skenderbegovom trgu u Tirani. "Hvala vam na povjerenju kojim ste mi omogućili treći mandat."

Prema službenim rezultatima nakon što je prebrojano 95 posto glasačkih listića, Socijalistička stranka je dobila 48 posto glasova u nedjelju, što je oko deset posto više od oporbe okupljene oko demokrata desnog centra. 

Projekcije Središnjeg izbornog povjerenstva (CEC) daju PS-u apsolutnu većinu, sa 74 od 140 zastupničkih mjesta, što bi im trebalo omogućiti da i dalje samostalno vladaju.

Izborni proces pomno prati međunarodna zajednica koja u njemu vidi test dobrog funkcioniranja krhkih institucija Albanije, koja je sedam godina kandidat za ulazak u Europsku uniju.

Nakon predizborne kampanje obilježene uvredama, optužbama za korupciju i nasilje, glasanje i prebrojavanje su se odvijali bez većih problema i Edi Rama je obećao raditi zajedno s oporbom.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

"Bit ću premijer svih Albanaca", rekao je on i pozvao oporbu na suradnju s njegovom strankom u interesu zemlje.

Demokrati Lulzima Bashe, koji su proglasili pobjedu čim je glasanje završilo i nisu bili poznati rezultati, nisu u utorak priznali poraz. 

Prema podacima CEC-a stranke oporbe oko demokrata su dobile oko 39 posto glasova ili 59 mjesta. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije