Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi pothvat Dječje bolnice

Stimulator protiv epilepsije prvi put ugrađen djeci

Klaićeva bolnica
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
09.12.2017.
u 21:15

Ugradnjom ovog stimulatora epileptički napadi u polovine pacijenata smanjuju se 50 posto, kod nekih je moguće i da posve prestanu

Ne postoji liječnik koji sve zna. U svakodnevnoj praksi radimo pedijatrijsku neurokirurgiju, ali i još dva bitna segmenta – istraživački i edukacijski program. Osim prikupljanja iskustava važno je njihovo dijeljenje jer nema napretka ako sve znanje držiš u svojim rukama – poručio je prof. dr. Memet Ozek, čuveni pedijatrijski neurokirurg, jučer u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj.

Nagrađivani liječnik došao je održati predavanje i predstaviti početak suradnje te jedine nacionalne dječje bolnice s klinikama Acibadem čije je sjedište u Turskoj. Kirurško liječenje epilepsije u djece jedno je od područja na kojima će se surađivati, a prvi korak u tome predstavio je dr. Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klaićeve. Konkretno, riječ je o prvim ugradnjama VNS – stimulatora moždanog živca vagusa u dvoje djece koja boluju od teškog oblika epilepsije. Riječ je o 4-godišnjem dječaku iz Slavonskog Broda i 12-godišnjaku iz Splita kod kojih bolest više nije reagirala na lijekove. Istraživanja, predstavljeno je jučer u Klaićevoj, pokazala su da se ugradnjom ovog stimulatora epileptički napadi u polovice pacijenata smanjuju 50 posto, dok je kod nekih moguće i da u potpunosti prestanu. Uređaj se ugrađuje ispod lijevog prsnog mišića, a dvije elektrode na moždani živac vagus.

Ugradnja VNS-a praksa u odraslih pacijenata, ali su ovo prvi slučajevi ugradnje u djece, čime je Klaićeva još jedanput napravila veliki pomak. Taj generator proizvodi samo jedna kompanija u svijetu, čiji su predstavnici, prema riječima ravnatelja Bahtijarevića, najavili pomoć za nabavu tog sustava. Riječ je o simulatoru vrijednosti oko sto tisuća kuna, jedan takav sustav je doniran, a drugi je financirala Klaićeva. – Ako mi našim zahvatom barem jednom djetetu možemo pomoći da ima manje napadaja, naša je misija ispunjena – poručio je dr. sc. Miroslav Gjurašin, neurokirurg iz Klinike za dječje bolesti. Djetetu u Splitu uređaj je ugradio prof. dr. Alessandro Ducati, neurokirurg iz Italije, uz suradnju liječnika iz Klaićeve i splitskog KBC-a. Velike vijesti iz Klaićeve jučer su zaokružene najavom izložbe o toj bolnici koja se u ponedjeljak otvara u Muzeju Grada Zagreba.     

Pogledajte i galeriju: Reutersove fotke godine

Klaićeva bolnica
1/23

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije