Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pridržavanje mjera ključno

Epidemiologinja: Treba pričekati još 7 dana od velikih okupljanja za Uskrs, vrlo vjerojatno će brojke rasti

Drive in testiranje na koronavirus na Zagrebačkom velesajmu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
11.04.2021.
u 13:25

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a osvrnula se i na noćašnji "koronaparty" u središtu Zagreba. Rekla je kako je to u trenutačnoj situaciji nedopustivo

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, za HTV-a je rekla kako vjeruje da će ovaj "lockdown" dati željene rezultate. Podsjetimo, zbog ovotjednog pogoršanja epidemiološke situacije, u četiri županije sutra na snagu stupaju strože mjere.

- To nam je krajnja opcija kada iscrpimo ostale mogućnosti. Vjerujemo da će strože mjere biti podsjetnik građanima da se treba pridržavati mjera, izbjegavati okupljanja jer svatko od nas je jedno malo žarište - rekla je. Osvrnula se i na noćašnji "koronaparty" u središtu Zagreba. Rekla je kako je to u trenutačnoj situaciji nedopustivo. Apelirala je na mlade da izbjegavaju druženja vis-a-vis ljudi koji se pridržavaju epidemioloških mjera.

Na pitanje jesmo li na vrhuncu trećeg vala, rekla je da je od Uskrsa prošlo sedam dana i da bi trebali pričekati još sedam, da prođe 14 dana od velikih okupljanja za Uskrs. Međutim, istaknula je da se može očekivati da će brojevi još rasti. Inače, u sljedećem tjednu u Hrvatsku stiže nešto manje od 70.000 doza cjepiva. 

 

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
16:23 11.04.2021.

Lockdown je gruba metoda kojom se političari služe da bi umirili medijsku paniku i prikazali sebe kao spasitelje. Ni godinu dana nakon izbijanja pandemije u svijetu još uvijek nema čvrstih dokaza da zaključavanje opće populacije i zabrane rada imaju značajan utjecaj na širenje ili suzbijanje virusa, ali političari diljem svijeta i dalje rado posežu za tom mjerom. Za one koje zanimaju znanstveni dokazi, postoje vrlo relevantne studije koje su utvrdile da lockdown nema značajnijeg utjecaja na virus od blagih mjera na savjetodavnoj bazi. Švedska je bez lockdowna lani imala manje "viška umrlih" nego mnoge europske države koje su provele veći dio godine pod lockdownom. Američka savezna država Teksas je prije više od mjesec dana ukinula sve represivne kovid-mjere pa nema veći rast zaraženih i umrlih od onih država koje imaju "stroge mjere". Svi dokazi upućuju na to da lockdown nema svrhu osim uništavanja biznisa i društva. Političari u Primorsko-goranskoj županiji ne slušaju znanost, oni znaju bolje. Uvode županijski lockdown koji bi trebao trajati "dva tjedna ili dulje ako bude potrebno". Tvrde da će tako suzbiti virus, ali zapravo je riječ o jeftinom predizbornom triku.

DU
Deleted user
15:54 11.04.2021.

Sljedeća dva tjedna su ključna. 😂😂😂

LA
lakluze
15:39 11.04.2021.

Jos jedna koja bi dala lijevi bubreg samo da brojevi porastu kako bi nju i njoj slicne mediji nesto pitali te kako bi imala i dalje moc predlagati mjere koje bi drugima zagorcavale zivot jer sama ima bijedan zivot (pa nek i drugima bude bijedan)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije