Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIĆE Stručnjaci na temelju TV snimaka i pokusa pokušali utvrditi je li most srušio tenkovski projektil HVO-a ili ipak netko drugi

Englezi kumovali rušenju Starog mosta!?

pl-most-txt.jpg
import
21.02.2006.
u 19:49

Jesu li engleske obavještajne službe kumovale rušenju mostarskog Starog mosta 9. studenoga 1993. godine? To se pitanje nameće nakon što su prvi put stručnjaci na temelju tadašnjih TV snimaka i pokusa pokušali utvrditi je li most srušio HVO, kako se tvrdi sve do danas, ili ipak netko drugi.

Vrhunski stručnjaci
Studiju su, naime, izradila i u siječnju završila trojica vrhunskih domaćih stručnjaka: kemičar dr. Muhamed Sućeska i strojarski inženjer dr. Aco Šikanić, obojica sa zagrebačkog Brodarskog instituta, te prof. dr. Slobodan Janković, umirovljenik i znanstveni savjetnik Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, inače sudski vještak kojega je Haaški sud angažirao u slučaju Tihomira Blaškića.

Dosad se tvrdilo da je most srušio tenk HVO-a koji se nalazio na desnoj obali Neretve, koja je bila pod kontrolom HVO-a. No, trojica spomenutih stručnjaka pomno su proučila dvije snimke, jednu koju je tog dana napravio austrijski ORF, a druga je s TV Mostara. Usto su na poligonu kod Petrinje nedavno proveli pokus jer su na snimkama uočili da je u vodi s lijeve strane rijeke, koja je bila pod kontrolom Armije BiH, aktiviran detonirajući štapin, koji je pak aktivirao minu koja je srušila most.

Novo svjetlo
Njihov bi zaključak trebao baciti novo svjetlo ne samo na tu dionicu rata u BiH nego i općenito na zbivanja na hrvatskom i BiH ratištu, posebice kad je riječ o zločinima koji su pripisivani Hrvatima, kao u slučaju Staroga mosta.

Ali zašto engleske tajne službe?
Više je pitanja na koje još nema odgovora. Zašto je tenk HVO-a 24 sata pucao na most, a nije ga srušio? Zašto Armija BiH nije pucala na tenk HVO-a? Što je taj tenk radio tamo kad HVO tada nije kontrolirao taj dio desne obale? Zašto nitko nije zvao Španjolski bataljun UNPROFOR-a kako bi se prekinulo razaranje mosta? Zašto je to napravljeno baš kad je Slobodan Praljak predavao dužnost Anti Rosi?

Koja je u svemu tome bila uloga Engleza koji je bio poznat pod nadimkom Škot, koji je rušenje mosta snimao u neposrednoj blizini tenka HVO-a te je odmah nakon toga preko Sarajeva idući dan odjurio u London? Tko je aktivirao štapin s lijeve strane, koju su nadzirali Bošnjaci? Zašto je u Mostaru prekinuta istraga koja je trebala utvrditi sve činjenice?

Nameće se zaključak: Hrvati su nedvojbeno pucali po mostu s namjerom da ga dugotrajno razaraju, a netko je sve to usput snimao. Bošnjaci su ga srušili. No, tko je sve to organizirao?


“Vidljiv pravilan uzdužni vodeni stup”

Krunski dokaz za studiju jest, kako piše, “pravilan uzdužni stup ('vodoskok’) vidljiv u mirnoj vodi duž istočne obale, neposredno prije samog rušenja Starog mosta”. Stručnjaci su zaključili kako je “s velikom vjerojatnošću bio prouzročen detonacijom štapina postavljenog u vodi” jer “eskpanzija plinova, koji su produkt detonacije štapina pod vodom, imaju za posljedicu dizanje vodenog stupa u obliku karakterističnog 'vodoskoka’”. Taj su zaključak potvrdili i eksperimentom koji su proveli kod Petrinje, gdje su inscenirali situaciju nalik onoj u Mostaru.


Praljak osumnjičen za rušenje

Rušenje Starog mosta dosad se uvijek povezivalo uz ime generala Slobodana Praljka, do tada načelnika Glavnog stožera HVO-a, koji je tu dužnost samo dan prije rušenja predao generalu Anti Rosi. Praljak je odbacivao tu optužbu pa je čak pisao i pokojnom predsjedniku Franji Tuđmanu, koji ga pak nije htio primiti na razgovor. Tvrdnja da je HVO srušio most našla je svoje mjesto i u haaškoj optužnici protiv Praljka te još petorice Hrvata optuženih za zločine u BiH (Jadranka Prlića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića, Berislava Pušića i Brune Stojića). To suđenje u Haagu počinje 25. travnja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije