Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rupa u pravilniku

Energetski certifikat nije potreban za upis stana i ovjeru ugovora

min grad
Marin Tironi/24sata
16.07.2013.
u 08:45

Na prošlotjedni tekst u Večernjem listu o energetskom certificiranju reagirali su mnogi naši čitatelji iz inozemstva čije je mišljenje da nam je nametnut novi namet.

Na prošlotjedni tekst u Večernjem listu o energetskom certificiranju reagirali su mnogi naši čitatelji iz inozemstva čije je mišljenje da nam je nametnut novi namet jer u njihovim zemljama, članicama Europske unije, certifikat nije ni nužan ni skup. Čitatelj iz Austrije tvrdi da prodaje dvije kuće i to bez certifikata te da mu je certifikat bio nužan pri obnovi stare kuće kako bi pokazao učinkovitost obnove. Čitatelj iz Njemačke tvrdi da je tamo energetski certifikat obavezan ako prodajete nekretninu, no da ga je vrlo jednostavno dobiti – popunite obrazac na internetu, a trošak je otprilike sto eura za stan od stotinjak metara četvornih.

Popustili iznajmljivačima

U Hrvatskoj su prodavači stana većeg od 50 četvornih metara dužni imati energetski certifikat koji stoji oko 2700 kuna, podatak je koji se “vrti” od početka informiranja o novoj obavezi.

Trebali su ga imati i iznajmljivači, no Ministarstvo graditeljstva dalo im je vremena do 1. siječnja 2016. godine.

No, da bi se prodavače stana moglo kazniti, mora ih netko prijaviti. Naime, certifikat nije uvjet za ovjeru kupoprodajnog ugovora kod javnog bilježnika ni za upis nekretnine u zemljišnu knjigu. To znači da, ako ni kupcu ne smeta što nekretnina koju kupuje nema certifikata, oni kupoprodaju mogu obaviti i bez njega. Prijavi li netko prodavača bez certifikata, prijeti mu kazna od 10.000 kuna za fizičke, a 20.000 do 100.000 kuna za pravne osobe.

Cijene certifikata utvrdila je još bivša ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić, no njezina odluka propisuje najviše moguće cijene. A to su upravo iznosi koji se sada uzimaju kao vrijednosti energetskih certifikata. Da netko od više od 500 ovlaštenih certifikatora želi baciti rukavicu i izazvati konkurenciju spuštanjem cijena, energetski certifikati mogli bi biti mnogo jeftiniji. U Austriji, primjerice, cijene nisu propisane, već ih izravno dogovaraju vlasnik i certifikator.

Slovenija plaća penale

– Nismo ni najjeftiniji ni najskuplji. Svaka je zemlja to uredila svojim zakonodavstvom, obično se plaća po četvornom metru. U Sloveniji, primjerice, nije potreban energetski certifikat, no zato Slovenija plaća penale Europskoj uniji jer nije primijenila direktivu koja na to obvezuje sve zemlje članice – kazala je Željka Hrs Borković, predsjednica Hrvatska udruge energetskih certifikatora.

U Ministarstvu se neslužbeno čuje da Njemačka nije zemlja primjer – problematično je što se certifikat 
može dobiti pukim popunjavanjem obrasca na internetu.

>>'Legalna gradnja ne smije biti blokirana radi legalizacije'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije