Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Energetski certifikat i za ruševine bez krova i prozora iz kojih raste drveće?!

Ruševine nekretnine
Foto: Michael Palijan
1/2
05.01.2014.
u 15:16

Agencije se žale da je već oko 30 posto klijenata odustalo od prodaje jer nemaju novca za energetske certifikate.

Prije dvije godine pisali smo kako je Daruvar postao poznat po tome što se ondje prodaju stotine kuća i stanova. No, nove zakonske izmjene stvorile su pad prodaje i potpunu pomutnju na tamošnjem tržištu nekretnina.

Posvjedočila nam je to Goranka Garača, vlasnica daruvarske agencije AD nekretnine, kojoj su prodaju svojih kuća povjerili brojni vlasnici s područja bivše općine Daruvara i Grubišnoga Polja. Naime, pomutnju je stvorila zakonska obveza o izradi energetskoga certifikata.

- Puno je nedorečenosti. Naime, ovo je ratom oštećeno područje i predmetom prodaje su mnogi razrušeni i nedovršeni objekti. Primjerice, kako i treba li uopće raditi certifikat za urušenu kuću usred koje raste drvo?! Ili za kuću bez prozora i krova, ili kojoj je prizemlje uređeno, a kat nedovršen, za roh-bau objekte? Mogla bih nabrajati do unedogled, navodi G. Garača.

Oglasi obrisani

Osim toga, mnogi od prodaje odustaju jer ne mogu izdvojiti dodatan novac i za taj najnoviji trošak, pa je tako ta agencija već sada ostala bez 30 posto klijenata. Ništa drugačije nije niti na bjelovarskom tržištu nekretnina. Tamošnji vlasnici agencija žale se da su s popisa obrisali od 15 do trideset posto oglasa za prodaju nekretnina.

Među onima koji su u Daruvaru morali odustati od prodaje je i mlada samohrana majka dvoje djece, koja od srama zbog problema u kojima se našla nije željela kazati svoje ime.

– Kuću prodajem kako bih otplatila kredit koji sam upravo za nju podigla. Prodaja kuće mi je egzistencijalno pitanje, jer sada u podstanarstvu jedva imam novca za život, a kamoli za certifikat. Kako ću taj začarani krug otpetljati ne znam, kazala je očajna Daruvarčanka.

Nema pravog odgovora

Da energetski certifikati nisu sitnica za kućni proračun svjedoči primjer Grubišnopoljca Dalibora Vanjeka koji je oglasio prodaju stana veličine 77 četvornih metara.

- Budući da je to bila obveza izradili smo certifikat i za njega izdvojili nešto više od 2000 kuna, kaže D. Vanjek.

O brdu nedorečenosti u svemu što je donio novi zakon svjedoče i ovlašteni certifikatori. Među njima s pitanjem izdavanja potvrde za ruševne objekte susreli su se u zagrebačkom Energo certificiranju, no nisu našli odgovor.

- Nadalje, još jedan primjer koji nema još odgovora je nekretnina u kojoj nema plina, nema peći, instalacija za grijanje i nitko u njoj nije stanovao. Pravog odgovora nema, kažu u Energo certificiranju.

Komentara 42

FE
febijann
16:51 05.01.2014.

Gospodja Mrak je bila 2tjedna u Finskoj na proucavanju finskih zakona i sad je to sve preslikala na Hrvatsku.Koji apsurd.Od drue ce godine vjerojatno svaka nekretnina u Hrvatskoj morati imati saunu,a ako ne morat ce se srusiti.Koje li pameti,boze moj?

DU
Deleted user
16:59 05.01.2014.

Hrvatski način provođenja pozitivnih EU zakona na način da je najbitnije oprati što je više moguče novca u čemu usrdno pomaže politika a rođaci otvaraju agencije ili što već treba za izdavanje certifikata dok nedotupavi nesposobni političari zauzeli pozicije i svadljivo poručuju: "tužite nas EU" jer naravno sada su močni i do izbora nitko im ništa ne može

IZ
Intruder_ZD
16:17 05.01.2014.

Nije bitan certifikat, bitno je da se puni proračun i bogate odabrani pojedinci. To je samo još jedna inačica politike "Kako izvući što više novca od naroda" !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije