Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

VIDEO Zašto je važno educirati ljude o energetskoj učinkovitosti

Intervju s glasnogovornicom REGEA-e Ivanom Belić
Foto: Screenshot
1/2
06.12.2018.
u 17:36

Cilj programa je suradnja i povezivanje akademske zajednice i realnog sektora koji će studentima dati dodanu vrijednost obrazovanju

Proizvodnja energije na mjestu gdje se ona troši donijet će brojne prednosti – manju cijenu energije, nova radna mjesta, nove izvore prihoda za proizvođače opreme, bolju mogućnost kontrole cijena za građane, nove prihode za gradove i općine. Zato je energetska tranzicija ne samo energetsko nego i prvorazredno socijalno i političko pitanje, a za njenu punu provedbu i građani i lokalne vlasti moraju imati veću moć odlučivanja.

Za energetsku tranziciju, do koje nam je još dug put, bit će potrebno mijenjati i način razmišljanja. No,zastupljenost tema energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u medijskom prostoru u Hrvatskoj je nedostatna. Kako bi se informirala šira javnost potrebno je prije svega educirati one koji ih informiraju i koji kreiraju mišljenje šire javnosti, a to su upravo novinari/mediji.

Pogledajte intervju s glasnogovornicom REGEA-e Ivanom Belić:

 

Stoga je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), pokrenut je obrazovni program "Energetska učinkovitost - novinarstvo za budućnost". Cilj programa je suradnja i povezivanje akademske zajednice i realnog sektora koji će studentima dati dodanu vrijednost obrazovanju, te ih potencijalno zainteresirati i bolje upoznati s temama iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Projekt vode prof. Marina Mučalo i Ivana Belić, glasnogovornica REGEA-e. Kroz ovaj program, FPZG i REGEA će educirati mlade i buduće novinare, studente završnih godina koji u budućnosti preferiraju raditi kao novinari bilo u tiskanim medijima, online-u, televiziji ili na radiju.

O detaljima ovog programa i njegovoj važnosti, razgovarali smo s Ivanom Belić, glasnogovornicom REGEA-e i jednom od voditeljica
projekta, a intervju pogledajte u videu.

Ključne riječi

Komentara 10

VI
Vito
07:54 07.12.2018.

"Nešto što svatko od nas ima koristi" --- ??? --- Kakvu korist ima od energetske učinkovitosti, kad mi "prof. silvije novak" zabranjuje njezino korištenje???

VI
Vito
08:14 07.12.2018.

Točno tako - mediji su ključni u širenju informacija __ Zbog toga i imamo hdz na vlasti punih 20 godine, od mogućih 28. __ No, sad ste pokrenuli pitanje: tko novinarima piše tekstove da pljačkaška organizacija pred sudom osuđena za pljačku Hrvatske uspješno nakon presude uspije doći na vlast??? __ Jer, da su novinari stvarno educirani, obrazovani i neovisni danas bi Hrvatska bila bogatija od Singapura, a ne skoro pa siromašnija od Grčke.

VI
Vito
08:09 07.12.2018.

"Zašto ste targetirali" ---????--- Pa gdje vi živite??? __ Zašto ne oštujete hrvatski jezik i govor??? __ Zašto ste ciljali --- jednostavno i svima razumljivo __ Zašto je vama toliko teško govoriti hrvatskim jezikom???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije