Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Endeavour sigurno sletio u Kaliforniji

30.11.2008.
u 08:27

Američki svemirski brod Endeavour sa sedam astronauta spustio se kao što je predviđeno u nedjelju u Kaliforniji, prema izravnim snimkama na NASA-inoj televiziji.

Kotači raketoplana dotakli su pistu broj 4 zračne baze Edwards u pustinji Mojave u nedjelju navečer po hrvatskom vremenu.

NASA je morala odustati od spuštanja Endeavoura u svemirski centar Cape Canaveral na Floridi u nedjelju ili ponedjeljak, zbog nepovoljne meteorološke prognoze za sljedećih 48 sati.

- Dobrodošli, ovo je fantastičan završetak fantastičnog leta - izjavio je Alan Poindexter, jedan od dužnosnika kontrolnog centra u Houstonu.

- Sretni smo što smo ovdje u Kaliforniji - odgovorio je Chris Ferguson, zapovjednik broda.

Endeavour je počeo svoje slijetanje sat vremena ranije nakon što su upaljena dva mala orbitalna motora koja su usporila raketoplan. Njegova je brzina prije toga bila 25 puta veća od brzine zvuka, to jest viša od 27.000 km na sat. Brod je tada počeo veliko spuštanje prema Kaliforniji u trajanju od 63 minute. Temperatura na krilima, nosu i trupu prekrivenom termičkim pločicama dosezala je zbog trenja tijekom prolaska kroz atmosferu gotovo 1500 Celzijevih stupnjeva.

Endeavour se vratio s 12-dnevne misije na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) tijekom koje je posada postavila novi sustav recikliranja vode, te dopremila nove stambene module na postaju koji će omogućiti da na ISS-u stalno borave još tri astronauta.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije