Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAROVI ŠEIKA

Emir nije darivao samo Pernara: Skupocjene darove primili i premijer i predsjednica

Sat Ivana Pernara
Foto: Facebook/Ivan Pernar
29.11.2018.
u 10:40

Pernaru sat, predsjednici i premijeru ptica i oriks

Ručni sat vrijedan više od 30.000 kuna, koji je zastupnik Živog zida Ivan Pernar dobio od šeika Hamada bin Khalifa Al Thanija, nije jedini skupocjeni dar koji je katarski emir donio u Hrvatsku prigodom nedavnog službenog posjeta Zagrebu.

Vrijedne darove dobili su i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, a radi se o statuama ptice i oriksa.

Darovi nisu uručeni u protokolu, nego su na Pantovčak i u Banske dvore stigli iz katarskog veleposlanstva, a predsjednica i premijer su, za razliku od Pernara, znali da skupocjene darove po zakonu ne mogu zadržati za sebe pa su ptica i oriks arhivirani s drugim protokolarnim darovima u Uredu predsjednice i Vladi.

Pogledajte video: Premijer Plenković smršavio 17 kilograma

Nije tražio ni primao usluge

Od kojeg su materijala skulpture nisu znali odgovoriti ni u Banskim dvorima ni na Pantovčaku, no po boji pretpostavljaju da je riječ o pozlaćenim predmetima. Vrijednost darova nisu procjenjivali.

Iako se vjerojatno radi o skupocjenim predmetima, u oba slučaja riječ je i o statuama životinja koje u arapskom svijetu imaju i snažan simbolički značaj. Pozlaćena ptica koju je dobila predsjednica kod Arapa iz Zaljeva simbolizira prijateljstvo, ljepotu i mir. Oriks, s druge strane, simbolizira plemenitost, vjernost i ljepotu. Oriks je i katarski nacionalni simbol, a najviše tih prelijepih životinja živi u utočištu El-Maha, udaljenom sat vožnje od glavnoga grada.

Iako su spremno odgovarali na pitanja o emirovim darovima, ni u Vladi ni u Uredu predsjednice jučer nisu bili skloni pokazati i fotografije skulptura.

Za razliku od njih, Pernar se na društvenim mrežama ponosno pohvalio satom koji je od emira dobio posredstvom katarskog veleposlanstva. Pritom je zaboravio da kao državni dužnosnik ne smije primiti dar vredniji od 500 kuna, zbog čega se našao pod udarom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

VIDEO Pogledajte kako se mijenjao modni stil predsjednice

Mišljenje tog tijela zatražio je tek pod pritiskom medija, a tražeći upute što da učini sa satom, naglasio je da nije korumpiran i da od emira nije ni tražio ni primio nikakve usluge.

Novinarima je, pak, ispričao da je, za razliku od premijera i predsjednice države, sat primio izvan protokola, nakon sastanka s ljudima iz katarskog veleposlanstva koji su htjeli čuti zašto Pernar u javnim istupima brani Palestince.

Među darovima i kaciga

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Pernara će uputiti u zakonske obveze dužnosnika nakon što prime dar, a one se svode na predaju dara instituciji u sklopu koje djeluju. Pernar će, dakle, sat morati pohraniti u Saboru, gdje će biti jedini dosad darovan ručni sat.

U saborskoj evidenciji darova zasad se nalazi jedan sat, ali ne ručni, nego stolni, a tu su i ukrasne zdjele, tanjuri i pladnjevi, grafike, nalivpera, bakrorezi, monografije, fotomonografije, knjige, šalice za kavu, keramički vrč, vaze i plakete iz različitih materijala. U evidenciji je i jedna kaciga, no ne precizira se za koju namjenu, a tu su i različite makete parlamenata, uokvireni broš, ukrasne kutije, žlica za tortu, molitveni ćilim, stolni sat i dr.

Darove su dosad dobivali predsjednici Sabora, a osim Pernarova sata nije evidentiran ni jedan dar skuplji od 500 kuna “običnom” zastupniku. Je li to zato što kao i Pernar ne znaju da trebaju prijaviti takve darove ili ih nisu dobili, ne zna se.

Pogledajte izjavu Ivana Pernara o poklonjenom satu:

Komentara 41

OL
olujadolazi
11:23 29.11.2018.

Pernar je dobio sat jer je princ uvidio da je dotični totalno izgubljen u vremenu.To mu je više kao ortopedsko pomagalo.

GR
grodar
11:39 29.11.2018.

o tome šute

DU
Deleted user
11:35 29.11.2018.

Pernar se i zanio i polakomio. Njega su do kraja razgolititi i htio ne htio pohraniti će sat u Saboru pa ma što baljezgao. Ivo pl. Sander je razgolicen, ali satove nikada nije vratio. Ovaj kolekcionar primao ih je najvjerovatnijee ispod stola, kao i tringeld od INAe, Plive,Planinske, .... da ne nabrajamo i eto koliko znamo zadržao je sve i ostao nevin. Tko umije izgledno se vraća korak po korak kao očišćen od grijeha i osviješćen i prosvijetljen na hrvatski politički amfiteatar. Glasačka mašineriji već je u pripremi. Žalosno što Ivo nije jedini u redu hrvatskih sebeljuba i prosvjetitelja. Predivan smo narod koji bi trebao zauzeti visoku poziciju u raju, kada već to nismo u stanju na zemlji:praštamo lako i uvjerljivo smo milostivi. Što ćemo, takvi smo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije