Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt elektrane

Tko stoji iza Peruće? 'Ne mogu vam reći njegovo ime jer je u sukobu interesa'

Peruća
Foto: Nova TV
1/6
15.12.2017.
u 10:13

Razgovarao sam s ljudima iz Elektroprojekta i znam da se to desilo. Ali oni nikada nisu imali naručeni projekt od HEP-a i nikada nisu razvijali ni za koga taj projekt osim za nas - kaže Zoran Burić

Zoran Burić, muž ministrice vanjskih poslova i suvlasnika tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine koja razvija projekt Vis Viva, komentirao je dokument o plinskoj elektrani na Perući tvrtke Elektroprojekt iz 2010. u kojem stoji kako je investitor – HEP. Tadašnji direktor proizvodnje, saznaje „Provjereno“ u razgovoru s Burićem, danas je povezan s ovim projektom, no ne samo on nego i njegov sin.

- Elektroprojekt je ugledna firma, tada je bila projektant, a HEP je bio naručitelj. Nakon toga dešava se prevrat. HEP više nije zainteresiran za taj projekt. Isti ljudi koji su razvijali taj projekt su se sada pojavili kao investitori. To je samo po sebi problematično i vjerojatno je ideja da se poslije, kada se taj projekt razvije, opet HEP- u ponudi da ga otkupi. Netko radi u korist štete HEP-a - kaže Ante Čikotić, nekadašnji tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, koji je reporterki Ani Malbaši ustupio prezentaciju plinske elektrane na Perući tvrtke Elektroprojekt iz 2010., dokument kojim je nedavno uzburkao strasti na županijskoj sjednici i u kojem se jasno vidi kako je kao investitor naveden HEP.

Peruća
1/17

- Ta je sastavnica slučajno ušla unutra. Razgovarao sam s ljudima iz Elektroprojekta i znam da se to desilo. Ali oni nikada nisu imali naručeni projekt od HEP-a i nikada nisu razvijali ni za koga taj projekt osim za nas - kaže Zoran Burić.

Iz Elektroprojekta su potvrdili da su za projekt Vis Viva projektirali i izradili studiju utjecaja na okoliš i da nikada ugovor s HEP-om nisu imali. To isto kažu iz HEP-a.

- Hrvatska elektroprivreda nikada nije od tvrtke Elektroprojekt naručila niti s njom ugovorila izradu tehničko-tehnološkog koncepta kombi elektrane 400 MWe Peruča niti bilo kojeg drugog dokumenta ili studije te stoga i ne posjeduje nikakvu dokumentaciju u vezi s tim projektom - poručuju iz HEP-a.

U to je vrijeme direktor proizvodnje u HEP-u bio Željko Dorić. Njegov sin Vicko je suvlasnik tvrtke MCC ekskluzivne nekretnine. „On je suvlasnik 50 posto, a Željko Dorić je konzultant što se tiče ovog projekta“, kaže Burić, dodajući da Dorić nije u sukobu interesa.

Sinjanin Ivan Poparić, koji je nekad radio kao električar u HEP-u, za „Provjereno“ je priznao je da je na ideju plinske elektrane još davno došao njegov kolega iz HEP-a.

- Moj kolega je došao na ideju da bi tamo trebalo napraviti plinsku elektranu koja je sigurno potrebna Dalmaciji jer mi imao nekoliko hidroelektrana, a nemamo nijedan stabilan izvor energije - kaže Poparić koji ime osobe nije želio otkriti zbog, kaže, objektivnog razloga.

- U tom je momentu bio u sukobu interesa jer je radnik HEP-a, a ne može raditi na privatnom projektu - rekao je Poparić.

Pogledajte i video novog rotora u Zagrebu:

Komentara 5

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
12:32 15.12.2017.

Neinformiranost naroda je gadna stvar

KR
kruti195
11:34 15.12.2017.

jel opet peruĆa???? itko PISMEN u smeću zvanom večernji list???????????????????????????

Avatar Oneill
Oneill
11:22 15.12.2017.

Mafija Politika Narod što nas briga netreba im dati struje ako sve blokiraju meka si iz Bosne ili Crne Gore kupe struju i neka sami plati mislim da je problem riješen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije