Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brazilski predsjednik

Ekstremist lider Brazila: Jair Bolsonaro pobijedio na izborima

Jair Bolsonaro
Foto: Reuters/Pixsell
30.10.2018.
u 08:14

Iako su protiv Bolsonara potpisivane peticije, nisu ga podržali samo nepoznati "mali ljudi". Među njegovim zagovornicima i najpoznatiji su nogometaši, poput Ronaldinha, Rivalda, Cafua i Kake. Barcelona se od prve dvojice javno distancirala zbog toga

Jair Bolsonaro novi je predsjednik Brazila. Na nedjeljnim izborima osvojio je 55,1 posto glasova i postao predsjednik, ispred svog ljevičarskog protukandidata Fernanda Haddada. I to unatoč medijskoj paljbi iz gotovo svih zapadnih medija koji su ga se otvoreno grozili.

Veća prava policajcima

Za političara koji je govorio da bi radije da mu je sin mrtav nego homoseksualac; koji smatra da se ništa ne može promijeniti glasanjem, već građanskim ratom; koji je jasno rekao 1992. "ja sam za diktaturu, ništa se ne može riješiti demokracijom"; lamentirao 2011. da nije riskirao da mu dijete bude u vezi s crnkinjom ili gayem, zgražanje njime sasvim je očekivano i opravdano.

"Prva četiri djeteta su mi sinovi. Onda sam potpuno zaribao - peto dijete je kći", kazao je Bolsonaro. No, neki kažu da je Bolsonaro mnogo više posljedica brazilskih nagomilanih problema nego njihov uzrok. Sa svojom populističkom platformom i antikoruptivnim stavovima pogodio je u žicu biračkog tijela koje je duboko razočarano političkim establišmentom i lijevom, donedavno vladajućom Radničkom strankom (PT).

Foto: PILAR OLIVARES/REUTERS/PIXSELL

Ta je stranka postala sinonim za korupciju te je bivši predsjednik Brazila, koji dolazi iz te stranke, Luiz Inácio Lula da Silva završio u zatvoru. Istodobno je zemlja 2014. ušla u duboku recesiju zbog koje je tadašnja predsjednica Dilma Rousseff dvije godine poslije opozvana. Između 2014. i 2016. nezaposlenost se gotovo udvostručila i dosegnula 12 posto.

Korupcija i recesija stvorila su vrlo dobre uvjete za uspjeh kandidata koji daje nadu u promjene i kraj političkog establišmenta. A porast nasilja u zemlji, i zabilježenih više od 60 tisuća ubojstava prošle godine, zacementirale su njegovu poziciju jer Bolsonaro zagovara veća prava policajaca da osumnjičenike ubiju.

"Ovo je fenomenalno"

S druge strane, njegovi su birači oduševljeni. -Ovo je fenomenalno, jedinstven je osjećaj. Mogu vidjeti bolju budućnost za svog sina, bolje zdravstvo, obrazovanje i sigurnost. To nismo imali godinama - govorio je ekstatični obožavatelj Bolsonara Rafael Gomes nakon izbora.

Novom predsjedniku čestitali su i čelnik talijanske desnice Matteo Salvini, kao i francuske Marine Le Pen te američki predsjednik Donald Trump, s kojim su ga često uspoređivali. No, s druge strane, brazilski je politički kolumnist Celso Rocha de Barros brazilskim medijima rekao je nešto vrlo upozoravajuće:

"Brazil na svom čelu ima najekstremističnijeg predsjednika od svih demokratskih zemalja na svijetu".

Brazilska je demokracija pred slomom i nije čudno da je upravo u ovom trenutku pobijedio kandidat koji se sa simpatijama sjeća diktature koja je upravljala Brazilom od 1964. do 1985. Brazilci traže spas svoje države, ali putem bi mogli izgubiti demokraciju.

Komentara 13

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
08:43 30.10.2018.

Bravo za Brazil!

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
09:30 30.10.2018.

Čestitke brazilcima, sad konačno mogu rasturit duboko ukorijenjeni kriminal u svojoj zemlji.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
09:50 30.10.2018.

Treba se zapitati iz čijeg je lonca izašao ovaj tekst?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije