Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U SARAJEVU NAJGORE

'Eksplozija virusa' u BiH, ponovno više od tisuću zaraženih

BOSNIA AND HERZEGOVINA-SARAJEVO-DRIVE-THRU COVID STATION
Foto: Nedim Grabovica/XINHUA/PIXSELL
1/3
10.03.2021.
u 14:25

Točno 1110 novozaraženih identificirano je nakon analize oko četiri tisuće uzoraka iz svih dijelova zemlje. BiH već danima bilježi dvoznamenkasti broj umrlih.

U Bosni i Hercegovini u srijedu je potvrđeno više od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 37 ranije zaraženih osoba preminulo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo, dok liječnici upozoravaju na pravu "eksploziju virusa".


 

Točno 1110 novozaraženih identificirano je nakon analize oko četiri tisuće uzoraka iz svih dijelova zemlje. BiH već danima bilježi dvoznamenkasti broj umrlih. 

U zemlji je do sada zabilježeno više od 5300 umrlih kod kojih je dijagnosticiran COVID, a BiH je jedanaesta na svijetu po učestalosti smrtnih slučajeva.

Analiza koju je objavilo američko sveučilište John Hopkins navodi podatak kako je u BiH na 100 tisuća stanovnika umrlo 159 oboljelih od COVID-a, što znači stopu smrtnosti od 3,9 posto.

Stanje je i daje najteže na području Sarajeva, gdje se ubrzano povećava broj novozaraženih.


 

“Situacija je još vrlo teška, zadnjih sedam dana je došlo do eksplozije virusa", kazao je u srijedu ravnatelj sarajevske Opće bolnice Ismet Gavrankapetanović, u kojoj su tijekom dana prva cjepiva primili liječnici i drugi zaposleni koji liječe oboljele od COVID-a.

Dobili su cjepivo AstraZeneca iz kontigenta kojega je prošlog tjedna za Federaciju BiH donirala Srbija.

Deset tisuća doza cjepiva koje je u Sarajevo donio osobno srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić distribuirano je na deset županija ne bi li tako makar na simboličan način označio početak cijepljenja.

BiH i dalje čeka dostavu 1,23 milijuna doza cjepiva naručenih od zapadnih proizvođača kroz mehanizam COVAX i nema naznaka kada bi ono moglo biti isporučeno. U manjim količinama stiže samo cjepivo iz Rusije, no samo za stanovnike Republike Srpske. Tamo je do sada dopremljeno nešto više od 40 tisuća doza Sputnjika V.

Komentara 4

EP
Epil
12:50 11.03.2021.

Lazete! Imaju manje zarazenih od nas, a ne nose brnjice, njihov ustavni sud je s pravom ukinuo tu odluku vlade, on nije kao ovdje HDZ privjesak, a i sve im je do sad bilo otvoreno i radilo je.

Avatar ZaobilazimKomunjare
ZaobilazimKomunjare
16:44 10.03.2021.

A ljudi pješke hodaju do "drive-in" kontejnera za testiranje

DU
Deleted user
16:39 10.03.2021.

Jel ih opet skupljaju bagerima po Baščaršiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije