Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJEZDA INDIJACA, PAKISTANACA i TUNIŽANA

Eksplozija izbjeglica u Austriji: 195 posto više zahtjeva za azil nego lani

Spielfeld: Na austrijsku granicu stiglo više od 2000 migranata
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
24.09.2022.
u 12:20

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, od početka ove godine do kolovoza zahtjev za azil u Austriji podnijelo je čak 56.149 osoba, što je za 195 posto više nego lani u isto vrijeme

BEČ - Austrijsko stanovništvo je zdvojno. Posebice ono u Gradišću, koje živi uz austrijsko-mađarsku granicu. Na području Neusiedla, Oberpullendorfa i Oberwarta… Tamo tjedno granicu prelazi oko 3.000 ilegalnih izbjeglica s Istoka. Posebne vojne i policijske ophodnje u nekim visokofrekventnim danima uhite i do 700 ilegalnih migranata, izvještavaju austrijski mediji.

Obično se kreću noću i to u skupinama od 40 do 60 ljudi. Stanovništvo na tom području ne samo da je ogorčeno nego i prestrašeno, jer često se ilegalci skrivaju po obližnjim garažama, vrtovima, barakama, a kako piše dnevni list Österreich, i natkrivene autobusne stanice u selima i mjestima su postale spavaonice umornih hodača.

Pred nadolazeću zimu, najezda ilegalnih migranata s Istoka, posebice Indijaca, Pakistanaca i Tunižana sve je veća.  Gradišćanci se od politike osjećaju ostavljeni na cjedilu. Traže od austrijske Vlade da konačno prekine njihovu  “noćnu moru”. U Austriji se općenito zaoštrava situacija s izbjeglicama. Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, od početka ove godine do kolovoza zahtjev za azil podnijelo je čak 56.149 osoba, što je za 195 posto više nego lani u isto vrijeme.

U tu brojku nisu uključene izbjeglice iz Ukrajine. Samo u kolovozu azil je zatražilo 14.420 osoba. Razlog nije, kako navode mediji, samo rat u Siriji i situacija s talibanima u Afganistanu nego i činjenica da Srbija bez vize pušta u zemlju indijske državljane. To je dovelo do toga da sada na tisuće Indijaca iz Srbije preko Mađarske pokušavaju se domoći zapadne Europe, ističe Österreich.

U Austriji su u kolovozu Indijci bili prvi po broju podnijetih zahtjeva za azil. Na njih, zajedno s Pakistancima i Tunižanima otpada čak 46 posto ukupno u Austriji podnijetih zahtjeva, unatoč tome što prema austrijskom slovu zakona nemaju nikakve šanse da ostanu u ovoj alpskoj zemlji. Velika večina njih to niti ne želi, već želi u Njemačku, Švedsku i druge zemlje, ali je zatečeno ili uhićeno na pola puta.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner stoga je najavio brz postupak rješavanja podnijetih zahtjeva. U osam mjeseci ove godine 11.451 podnijetih zahtjeva za dobivanje azilantskog statusa i ostanak u Austriji, negativno je riješeno. To je trostruko više odbijenica nego godinu dana prije toga. Iako prosječno vrijeme rješavanja jednog zahtjeva iznosi 25 dana, njih 70 posto rješava se u samo tri dana. Jer svaki dodatni dan skrbi o azilantima, dodatno opterećuje državnu blagajnu, točnije rečeno porezne obveznike, ističu mediji.

Mediji dodaju kako je Austrija od veljače ove godine i početka ruske agresije na Ukrajinu zbrinula preko 80.000 ukrajinskih izbjeglica. Uz opasku, kako pred vratima europskih zemalja na pomoć već čekaju ruski dezerteri, koji ne žele ratovati u Ukrajini.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Fićo
Fićo
13:16 24.09.2022.

Ni izvanzemaljci nebi dopuštali da im bilo tko dolazi na njihov planet pitanje je koliko če ih se prilagoditi a ne da imamo slučajeve kao u Njemačkoj naprave probleme pa se brane da je to kod njih običaj onda ih sud pusti

PA
Pasdaran
13:09 24.09.2022.

Pa nije danas loša '45.! Nema Engleza, bodljikavih žica i sumnji da žele proći koljači.

NN
novo nenormalni
13:00 24.09.2022.

U Hrvatskoj nema takvih problema, iliegalnih migranata vjerojatno niti nema.Ili..?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije