Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKOLIŠ

Eksploatacije plina i nafte: Buši se turizam zbog fosilne politike interesnih lobija

Tomislav Ćorić
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
21.01.2019.
u 08:24

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić najavio je da se nastavlja projekt bušenja Jadranskog mora u svrhu eksploatacije plina ili nafte

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić najavio je da se nastavlja projekt bušenja Jadranskog mora u svrhu eksploatacije plina ili nafte. Zelena lista napominje da u vrijeme kada razvijene zemlje napuštaju fosilna goriva  i okreću se obnovljivim izvorima energije ministar Čorić nas nakon LNG terminala u Kvarneru i najava ulaganja u Plomin 3 vraća u energetskom smislu nazad, a u ekonomskom smislu ugrožava turizam kao najvažniju našu gospodarsku granu koja je u 2018. godini uprihodila oko 12 milijardi eura.

Podsjećamo da je HDZ pokrenuo interpolaciju vlade Zorana Milanovića koja je željela bušiti Jadran, a Branko Bačić , predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru, 24.9. 2015. godine je u ime HDZ rekao da je projekt ekološki i gospodarski štetan za Jadransko more i Hrvatsku, a ugrožava i nacionalne interese. Što se u međuvremenu promijenilo? Bušotine nagrđuju vizuru mora, a u slučaju incidenta poput onoga u Meksičkom zaljevu, štete su neprocjenjive.

Očekujemo od ministra Čorića da Dalmaciji, Istri i Kvarneru ponudi razvoj solarne energije gdje je udio pokrivanja električnom energijom iz fotonaponskih sustava u zemljama Europske unije 2016. godine iznosio 4% (Italija 9% Njemačka 7 %), a u Hrvatskoj 0,34% ili iskorištavanje energije mora (korištenje energije valova, energije plime i oseke ili temperaturnih razlika u vodi). U studiji Londonske ekonomske škole tvrde da bi trenutni prestanak korištenja fosilnih goriva zaustavio klimatske promjene i Hrvatska treba ići u tom smjeru.

Zaključno Zelena lista traži da se HDZ i Vlada Republike Hrvatske službeno očituju da li će pokušati poput Zorana Milanovića provesti projekt bušenja u Jadranskom moru zbog eksploatacije plina ili nafte. Ako žele provesti ovaj „fosilni“ projekt bušenja u Jadranu, Zelena lista im poručuje da će se tada aktivno uključiti u organiziranje javnog pritiska i prosvjeda da se od tog projekta odustane.

>>Pogledajte video: Tomislav Ćorić

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar nekakav
nekakav
09:27 21.01.2019.

baš je jadno gledati na palma di mallorci termoelektranu na ugljen... čisto im je upropastila turizam. debeli nijemci koji tamo odležavaju umjesto da pocrne od sunca, pocrne od pepela ugljena.. nek mi netko da stvarne podatke o prihodima od turizma, a ne u 2019. godini da mi imamo isključivo procjene, i to od hnb-a (velika stvar...), turističkih zajednica, koje sve zajedno svake godine napumpavaju rezultate. svake godine je za 5-6% više gostiju, a podataka o tome i nema baš koje bi mogli potvrditi. novac od turizma nije novac u proračunu, i tih famoznih 12 mlrd eura ne završi u proračunu, već je to košara kojekakvih usluga i robe. koja je to računica... na cca 86 mil noćenja ispada 140 eura dnevno po gostu... otkud vam ti podaci? apartman dnevno nek je 70 eura, u njemu 3-4 gosta, uglavnom 2, dnevno ne pojedu ni popiju više od 25 eura svaki. njihovu potrošnju vidite kad večeraju uz jednu radensku na stolu.... s time da velik dio spava kod 'prijatelja', velik dio od tih 86 mil noćenja je rezultat pumpanja brojki, procjena koje nemaju veze sa realnim stanjem. kakav porast broja kad ja na plaži vidim da turista nema tolko kolko tz priča da ima!! turizam je dopunska djelatnost, ne osnovna. na turizmu svoju budućnost zasnivaju samo debili koji misle živjeti na račun prodavanja sunca i vode.

PA
PainKiller
10:14 21.01.2019.

Njemačka od turizma u siječnju zaradi više nego Hrvatska u cijeloj godini, ali MI smo turistička zemlja i sve trebamo podrediti turizmu.

SA
sauchatomislav
11:00 21.01.2019.

a naftu ćemo prerađivati u ordinaciji vojne lekarke na hvaru. anemičnima će biti zabranjen pristup .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije