Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biografija dr. Ive 
Josipovića

Ekspert za glazbu i pravo napisao prvi Statut SDP-a

Ivo Josipović
Boris Ščitar/Pixsell
VL
Autor
Jasmina Popović
28.12.2009.
u 02:46

Na Račanov poziv vratio se 2003. u politiku, a prošle se godine formalno vratio u stranku i postao predsjednički kandidat.

Ivo Josipović rođen je u Zagrebu 28. kolovoza 1957. godine, gdje je završio osnovnu školu i maturirao u Prvoj gimnaziji. Pravni fakultet završio je 1980. i potom položio pravosudni ispit. Magistrirao je na poslijediplomskom studiju kaznenopravnih znanosti 1985., a doktorirao 1994.

Zatvor u Ukrajini

Nakon srednje muzičke škole nastavio je glazbeno obrazovanje na studiju kompozicije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Skladao je za različite instrumente, komorne sastave i simfonijski orkestar, među ostalim “Igru staklenih perli”, “Tubu Ludens”, “Sambu da Camera” i “Hiljadu lotosa”.

Za skladbe je dobio mnogo domaćih i međunarodnih nagrada, uključujući i Nagradu Europske radiounije i diskografsku nagradu “Porin” 1999. i 2000. Radi kao sveučilišni profesor, saborski zastupnik i skladatelj.

Na fakultetu predaje kazneno procesno pravo, međunarodno kazneno pravo i prekršajno pravo. Član je više domaćih i međunarodnih pravničkih i umjetničkih udruga. Objavio je 85 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i inozemnim časopisima.

Zastupao je Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju. Surađivao je u nekoliko međunarodnih projekata, a kao ekspert Vijeća Europe sudjelovao je u vrednovanju zatvora u Ukrajini, Mongoliji i Azerbajdžanu.

U braku s profesoricom

Bio je član SKH od 1980. godine i sudjelovao u njegovoj transformaciji tijekom demokratskih promjena, kad je napisao i prvi Statut SDP-a. Godine 1994. napustio je politički angažman i SDP te se potpuno posvetio pravu i umjetnosti. Na poziv Ivice Račana 2003. vraća se u politiku i postaje nezavisni zastupnik SDP-a u Hrvatskome saboru i potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

U mandatu od 2005. bio je zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, a 2007. godine ponovno je izabran u Hrvatski sabor. Prošle se godine i formalno vratio u članstvo SDP-a i postaje kandidat SDP-a na izborima za predsjednika države. U braku je s Tatjanom, također sveučilišnom profesoricom prava, i imaju osamnaestogodišnju kćer Lanu. Govori engleski i služi se njemačkim.

Ključne riječi

Komentara 9

GA
gala
08:31 28.12.2009.

ma zaludu josipoviću 500 stručnih radova i 1000 skladbi kad ne može reći jednu vlastitu rečenicu, a da se pri toma na njegovom licu vidi neki žar, mimika... za svaku riječ pogledom je tražio milanovića i njegovo odobravanje, a ovajaj ljubomoni pas je zamišljo da njegovo ime skandiraju.

YO
yohana
12:35 28.12.2009.

e kuda ides ti moja lijepa hrvatsko????cijela kampanja toliko je prljava ije ni cudo.ali proce i tih 4 godine.imamo fala bogu demokraciju i nasu drzavu izdrzat cemo.iako nisam glasala za gsp josipovica ako pobjedi mogu mu samo zazeljeti sretno.necu ga kuditi ni hvaliti.ima svoje cetiri godine pa neka pokaze sto zna??????????

DO
doktorica
08:08 28.12.2009.

Bandić je makar mogao upisati jezike u Varšavskoj umjesto da je gacao po Kozari putevima i \"gradio\" Sopnice\"rođenim Zagrepčanima\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije