Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ekspedicija na Papuku: Jama 'Suhodolka' najljepša, ali nedostupna

papuk-txt.jpg
Foto: D. Šantoši
29.10.2008.
u 14:47

Kad je prije pet godina Jana Bedek, ambiciozna mlada bioginja i speleologinja, sa svojom ekipom stigla na Papuk u istoimenom, najmlađemu hrvatskom parku prirode tek su ustrojili stručne timove i rendžere koji su pokrenuli brojne projekte i akcije zaštite prirodnih fenomena najljepšega slavonskog gorja.

Po pričanju starih stanovnika, na Papuku je bilo poznato tek desetak jama i špilja od kojih su najpoznatije Maksimova špilja na Jankovcu, Antina špilja pokraj Duzluka, Uviraljka i Sokolina kod Gornjih Vrhovaca.

Među najupućenijima u papučke spilje svakako su Vlatko Gribl, istraživač-amater iz Slatine, te GSS-ov rendžer i spasitelj Stjepan Gal koji su na Papučkom gorju do sada otkrili više od 40 neistraženih jama i spilja koje skrivaju vrijedne dokaze života iz prapovijesti. Voditeljica istraživanja, bioospeologinja Jana Bedek u utrobi Papuka proslavila je u utorak i svoj rođendan, a u ekipi istraživača koja svoj život izlaže pogibeljnoj opasnosti bili su: Marko Lukić, Martina Pavlek, Helena Bilandžija, Predrag Rade, Hrvoje Cvitanović, Roman Ozimec i Aleksandar Fadeljan te studenti Nikolina Raguž i Dajana Hmura.

Na dubini većoj od stotinu metara otkrili su kornjaše iz roda bryaxis i mekušce iz roda niphargus bez pigmenata. Istraživanja podzemnog svijeta ovog slavonskog gorja gotovo ista ekipa nastavit će 2009. godine.


Video: D. Šantoši

- Do sada smo detaljno obradili 21 spelelološki objekt, a još najmanje deset moramo posjetiti i utvrditi o čemu se radi. Svakako najzanimljiviji i najljepši od svih jest jama Suhodolka na Papuku koju smo istražili do dubine od 101 metra.

To je za kontinent fenomenalno otkriće. Na dubini većoj od 80 metara nalazi se dvorana veličine 10 puta 5 metara sa stropom visokim oko 30 metara. Drugi važan speleološki objekt je špilja Kovačica. Lani smo istražili prvih 85 metara njenih hodnika, a ovih dana još 90 metara, što je, po dužini, nakon Uviraljke, drugi objekt na Papuku, kaže voditeljica istraživanja, biospeologinja Jana Bedek.

Većina ulaza u špilje i jame na Papuku je urušena, a osim Maksimove špilje ni jedna, za sada, nije dostupna posjetiteljima.

- Biospeleološka istraživanja podzemnih objekata otkrivaju nove vrijednosti jer ovo područje nikada nije bilo istraživano. Otkrića faune govore o posebnosti i potvrđuju da je ovaj prostor nekad bio dio Karpata, kaže ravnatelj parka dr. sc. Ivica Samarđić ističući da će otkrića na Papuku značajno obogatiti hrvatsku znanost.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije