Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Ekskluzivno: Večernji u posjedu 1000 dokumenata američkog pravosuđa

21.10.2018.
u 00:00

Hrvatska je imala tri velika vala lobiranja: prvi 2003. s dolaskom na vlast Ive Sanadera, drugi nakon haaške presude Gotovini i Markaču, i treći oko odnosa Ine i MOL-a

Da bi vratio crvenu tjeralicu za šefom MOL-a Zsoltom Hernádijem, koju je povukao nakon intervencije mađarskih ministara i samog Hernádija, Interpol je od Hrvatske tražio da se unaprijed obveže da će platiti sve troškove tuži li mađarski poduzetnik Interpol. Takvo što nikada nije traženo ni od jedne države članice Interpola i opasan je presedan.

Detalji o akciji mađarske politike usmjerene na tu međunarodnu policijsku organizaciju kako bi se zaštitio Hernádi nalaze se u Interpolovu izvješću o tom slučaju i dio su materijala koji je dostavljen na adrese 30-ak američkih senatora i kongresnika iz obje stranke, republikanaca i demokrata. S tom informacijom, uz niz drugih koje pojašnjavaju događaje iz sage između Hrvatske i Mađarske u vezi Ine i MOL-a, američke je političare u ime hrvatske Vlade upoznala američka odvjetnička kuća Squire Patton Boggs u posljednjem od tri velika vala lobiranja koje Hrvatska sistematski provodi u SAD-u kako bi tamošnju politiku senzibilizirala i pridobila na hrvatsku stranu. Američka odvjetnička kuća koja s Hrvatskom surađuje niz godina, a posebno se profilirala vezano uz Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu, sada je glavni i – prema američkim podacima – jedini registrirani lobist Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama. No Squire Patton Boggs nije jedina tvrtka koju je Hrvatska od 90-ih godina prošlog stoljeća angažirala za lobiranje, a novac koji ie za to uplaćen mjeri se desecima milijuna dolara.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Ne propustite i druge teme:

- Boris Mikšić: Gradim tvornice i ne odvajam se od supruge Ines

- Odustala sam od karijere u Europi, radije radim vina u svojoj Baranji

- Neil Armstrong: Za vas sumnjivce, ostavio sam kameru na mjesecu

- Viceadmiral Robert Hranj: Vjerujem u NATO, ali moramo znati obraniti se i sami

Ključne riječi

Komentara 10

PP
pp
20:51 20.10.2018.

To rade sve države, pa treba raditi i Hrvatska.

DU
Deleted user
21:25 20.10.2018.

sjs: kaj su ti se fekalije smjestile u neurocranium?

Avatar anlaser
anlaser
10:15 21.10.2018.

Svako lobiranje "ZA" Hrvatsku je bilo smišljeno da netko nešto ušićari ,ukrade ili se okoristi grupa ili pojedinac. Problem je što Hrvati kratko pamte i brzo uče .Zaboravili Enron ,Zdenku Gast ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije