Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOGATO NALAZIŠTE

EKSKLUZIVNO: U Vinkovcima našli i zlato vrijedno milijarde eura!

suđe u vinkovcima (1)
Foto: Ministarstvo kulture
1/9
01.04.2012.
u 08:30

Vinkovcima se već proširila glasina da se kao mogući vlasnici spominju i neke stare hrvatske plemenitaške obitelji. Navodno se radi i o pomalo zaboravljenim plemićima Milanovićima

 Blago pronađeno u Dugoj ulici u središtu Vinkovaca koje potječe s kraja 4. stoljeća samo je dio većeg i bogatijeg nalazišta vrijednog više milijardi eura!

Kako Večernji list ekskluzivno doznaje hrvatski su arheolozi u neposrednoj blizini spomenutog nalazišta otkrili i ulaz u katakombe koje su ispunjene izuzetno vrijednim artefaktima iz 4. i 5. stoljeća, ali i velikim količinama zlatnine i srebrnine iz kasnijih perioda. Riječ je o 10-tak velikih kovčega i škrinjica krcatih zlatnim nakitom i prastarim kovanicama. Sudeći prema kompleksnosti dizajna i kvaliteti ručnog rada stručnjaci procjenjuju da se radi o zlatu obrađivanom u 12 i 13. stoljeću, a srebrnina je vjerojatno i kasnijeg perioda, no to ne umanjuje vrijednost kolekcije.

Naime, stručnjaci procjenjuju da bi nalazište moglo biti vrijedno vrtoglavih 20-tak milijardi eura! 

Najbogatije i najznačajnije nalazište u Europi 

– Ne bih komentirao eventualnu vrijednost blaga koje je pronađeno, to prepuštamo stručnjacima i tržištu. No, s ponosom mogu reći da je ovo kruna višegodišnjih napora arheologa, a Vinkovci su time postali jedan od najznačajnijih gradova i arheoloških lokaliteta u Europi. Ovo je najznačajniji nalaz ne samo u Hrvatskoj nego na cijelom području antičke Grčke i Rimskog carstva u posljednje vrijeme. Zapravo smo već i prilikom prvog nalazišta otkrili i tragove dodatnih podzemnih nastambi, no nismo htjeli ići u javnost dok se na svoje oči ne uvjerimo da slučajno nalazište nije već opljačkano. Ma nemam riječi, još je teško pojmiti kakvu smo veliku stvar napravili - priča nam sa suzama u očima zamjenik ministrice kulture iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Zlatko Uzelac, koji je koordinirao cijelu akciju.

Nevjerojatno je da je tako iznimno vrijedno nalazište ostalo sačuvano, a ministarstvo Kulture angažiralo je dodatne policijske snage zbog osiguranja lokaliteta pa su Vinkovci ovih dana prava opsadna zona. 

Plemenitaši Milanović spomenuti u dokumentima pronađenim na lokalitetu? 

Neslužbeno doznajemo da je uz zlatninu i srebrninu pronađeno i više prastarih dokumenata koje bi mogli pomoći u otkrivanju kome je blago pripadalo. Vinkovcima se već proširila glasina da se kao mogući vlasnici spominju i neke stare hrvatske plemenitaške obitelji. Navodno se radi i o pomalo zaboravljenim plemićima Milanovićima, no nitko iz arheološkog tima, niti iz ministarstva kulture nije potvrdio tu informaciju do zaključenja ovog teksta. 

Također, nemamo potvrdu ni jesu li plemenitaši Milanović u kakvoj rodbinskoj vezi s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem.

Otkrivamo gdje se skrivao premijer u posljednje vrijeme!

No, neki stanovnici Duge ulice u Vinkovcima uvjereni su da su ranim jutarnjim satima u više navrata zamijetili "veliko crno vozilo zamagljenih stakala", a kunu se da su među grupicom ljudi koja je izašla iz vozila prepoznali premijera Milanovića.

- Ja za njega nisam glasovao, ali nemam ništa protiv gospona premijera, samo mi taj PDV ne zvuči dobro. Htio sam mu to reći, ali neka gospoda u crnom nisu mi dala da mu priđem, rekli su samo da je premijer ovdje privatnim, a ne državnim poslom - rekao je Večernjakovoj ekipi Stipe Pervan s broja 42 u Dugoj ulici.

Je li možda upravo vinkovačko blago razlog zašto je premijer Milanović rijetko viđen u javnosti u posljednje vrijeme?

Iz Vlade nisu bili raspoloženi za komentiranje "seoskih nagađanja", ali neslužbeno doznajemo da bi o svemu ovome itekako moglo biti riječi u ponedjeljak na live streamu kojim će se premijer Milanović obratiti javnosti.

(ČLANAK JE PRVOTRAVANJSKA ŠALA)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije